Ce spune şeful ISJ, Sorin Mihai, despre noul an şcolar: merg sau nu merg elevii la clasă şi unde?

0
2795
Foto: GettyImages

În câteva săptămâni se vor redeschide unitățile școlare, diferit și plin de semne de întrebare. Pandemia de coronavirus a lovit sistemul educațional, la fel ca și pe celelalte domenii, economia fiind cel mai greu încercată.

În luna martie a anului curent absolut toate unitățile educaționale din țară au fost închise chiar înainte de a se decreta starea de urgență, astfel elevii au avut de suferit pe partea educațională, pentru că au susținut cursurile pe diferite platforme online – unii mai mult, iar alții deloc.

Examenele finale au fost susținute la sfârșit de semestru așa cum este normal, dar în condițiile prevăzute de autoritățile centrale, în contextul prevenirii infectării cu virusul COVID-19, fiind respectate absolut toate normele impuse: măști, termoscanarea, dezinfectarea și spălarea mâinilor.

Ceea ce trebuia să fie deja concret pentru absolut toată lumea, şi anume cum se vor desfăşura cursurile, este în continuare un mister. Diferitele scenarii ce vizează începerea anului școlar încă stau pe buzele guvernanților, care pun ”în cârca” directorilor unităților școlare modul în care se vor desfășura orele, fiind la libera alegere următoarele variante:

  1. participarea zilnică a tuturor preșcolarilor, elevilor în unitățile de învățământ
  2. participarea zilnică a acestora în unitățile de învățământ și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu
  3. participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/ lecții online.

Însă, pe lângă aceste scenarii, există noi reguli și măsuri de prevenție pentru elevi odată cu începerea cursurilor pe data de 14 septembrie. Părinții trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere înainte de a-și trimite copiii la cursuri. Această declarație condiționează primirea copilului în colectivitate la începutul fiecărui ciclu de prezență fizică și trebuie prezentat la triajul epidemiologic la intrarea în unitate.

Dar, principala măsură care va intra în vigoare odată cu redeschiderea școlilor este purtarea obligatorie a măștii pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal precum și pentru întregul personal al unității de învățământ, atât în timpul orelor de curs, cât și în timpul recreației în spații închise.

Totodată, s-a discutat despre un alt ”scenariu” posibil de realizat pentru a evita aglomerarea în clase: fiecare director de unitate școlară trebuie să fie dispus să găsească o clădire, imobil, unitate unde preșcolarii și elevii să-și poată desfășura activitatea zilnică, înainte de deschidere, iar principiul de urmat este „1 clasă de elevi = 1 sală de clasă”, potrivit normelor privind măsurile sanitare și de protecție în școli, puse în dezbatere de Ministerul Sănătății.

Contactat de Focus Press, inspectorul școlar general al județului Constanța, Sorin Mihai, a declarat că la nivelul județului se vor respecta absolut toate măsurile impuse pentru ca situația epidemiologică să nu scape de sub control.

”Noi respectăm măsurile sanitare, ce anume presupune. La nivelul fiecărei unități de învățământ, da, acolo clar trebuie să se ia anumite decizii, măsuri ce presupun prevenirea și combaterea situației pandemice. Acestea implică o specificitate pe care numai Consiliul de Administrație, directorul unității de învățământ o pot analiza cu maximă atenție și să ia măsuri. Referitor la cele trei scenarii, mai ales la ultimul, la efectuarea cursurilor în online, dumnealor vor lua o hotărâre la nivelul administrației de învățământ, în Consiliul de Administrație, dar trebuie să aibă și aviz Direcția de Sănătate Publică (DSP) și după să intre în votul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, nu va fi strict decizia unității de învățământ”, a spus Sorin Mihai, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa.

Referitor la discuțiile despre susținerea orelor în spații apropiate de unitățile de învățământ, Sorin Mihai a spus că în județ primarii localităților salută acest scenariu: ”A fost o simulare și s-a solicitat o informație, dar nu directorii caută, trebuie să comunice cu primăriile, cu administrația publică locală. În municipiul Constanța nu vom găsi astfel de imobile. Dar acolo unde se poate și există comunicare bună, da . Avem situații de acest fel, la Lumina și Dobromir se pune la dispoziție o grădiniță făcută din fonduri europene. Soluții de găsesc, dar așteptăm să se centralizeze actul decizional. Este binevenită o astfel de măsură și așa trebuie să se întâmple”, a mai continuat acesta.

Posibil ca școlarii, dar mai ales preșcolarii să fie debusolați la începerea orelor care se apropie extrem de repede, pentru că vor trebui să știe că pauzele, bucuria fiecărui copil la școală nu vor mai avea aceeași însemnătate.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.