Avem atât de mulți suspecți de COVID-19, că nu mai este testat niciunul la spital, ci fiecare în propria casă

0
3542

Imaginile surprinse în cazul unei testări pentru COVID-19 în scara unui bloc din Inell II, apoi informațiile potrivit cărora o persoană din Cumpăna a fost testată chiar în poarta casei, a scos la iveală faptul că avem atât de mulți suspecți de COVID-19, că Ambulanța nu mai transportă niciunul la spital pentru testare, dacă nu are simptome grave, ci totul se petrece în casa suspectului sau oriunde li se năzare asistenților medicali, care n-au timp nici să respire.

Pandemia de COVID-19 capătă proporții înfricoșătoare în România, încât Ministerul Sănătății a schimbat până și procedurile de depistare a bolnavilor infectați cu SARS-CoV-2, spitalele fiind aproape arhipline.

De vreme ce pacienții asimptomatici sau cu simptome ușoare nu mai sunt internați în unitățile medicale pentru tratament, ci fiecare se descurcă pe cont propriu, cu sprijinul medicului de familie, nici suspecții de COVID-19 nu mai sunt transportați la spital pentru testare, ci aceasta are loc la fiecare acasă ori în ambulanța parcată în fața locuinței, depinde de asistentul medical deplasat la fața locului. După cum am văzut, unii hotărăsc să-ți preleveze proba chiar și în scara blocului ori în poarta casei, deși procedura operațională nu prevede un asemenea comportament.

„Această decizie a fost luată la nivel național și asigură decongestionarea spitalelor. Recoltarea se face urmând procedurile medicale în vigoare, la fel și transportul probelor“, ne-a declarat Tudorel Ene, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică a Județului Constanța.

Și dr. Claudia Tatarici, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, ne-a asigurat că testarea în casa suspectului de COVID-19 este perfect legală, iar rezultatul testului este concludent.

„Spitalele sunt foarte aglomerate și pentru decongestionarea lor s-a luat această decizie, de testare acasă. Probele recoltate se transportă în ambulanțe în lăzi frigorifice, în condiții sanitare conforme, astfel că rezultatele nu pot fi eronate“, ne-a declarat dr. Claudia Tatarici.

Singurul caz în care mai ești testat la spital pentru COVID-19 este dacă mergi la Urgențe, de exemplu, acuzând diferite dureri. Dacă medicii consideră că prezinți și simptomatologie specifică infecției cu SARS-CoV-2, îți vor face și o testare pentru noul coronavirus și vei fi izolat, până la sosirea rezultatului.

Așa cum se întâmplă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, care nu este spital suport COVID-19, dar din aceste motive are nevoie de de spațiu suplimentar. Așa că în curtea unității medicale va fi amplasată o extensie modulară care va deservi Unitatea de Primire Urgențe și, astfel, va fi suplimentat numărul de locuri pentru pacienții suspecți COVID-19, aflați în așteptarea rezultatului PCR. Noua extensie va fi formată din 16 containere, care vor fi racordate la utilități, iar spațiul interior va fi amenajat și compartimentat conform normelor sanitare în vigoare, urmând să asigure 20-22 de paturi. O parte dintre aceste containere au ajuns deja la spital.

Altfel, dacă nu prezinți și alte simptome, doar simptomatologie specifică infecției cu SARS-CoV-2, trebuie să suni la Direcția de Sănătate a Județului Constanța sau la 112 și va fi trimisă o ambulanță, pentru a fi testat acasă.

Reprezentanții S.A.J. Constanța dau asigurări că timpii de așteptare au scăzut, mai ales de când au fost detașați aici 15 asistenți medicali din rețeaua de medicină școlară. E adevărat, aceștia au fost obligați să accepte detașarea, din cauza noilor prevederi legale, independent de voința lor. Detașarea se face pe o perioadă de 30 de zile, prin rotație.

Valentin ISPAS 

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.