Banii alocați de administrația locală pentru un alt proiect cultural au fost tăiați din buget

0
138

Bugetul alocat în anul 2022 pentru proiectul „Casa lui Ovidius“ a fost eliminat, după ce, inițial, i-a fost alocată suma de 100.000 de lei.

În urma rectificării bugetului municipiului Constanța adoptată în ședința extraordinară a Consiliului Local Constanța din 14 noiembrie 2022, s-a eliminat și diminuat poziția 4, veche, „Casa lui Ovidiu – expropiere și proiectare, cu suma de 100.000 de lei“.

Totodată, cei 200.000 de lei alocați de Primăria Constanța pentru întocmirea studiului de fezabilitate și demararea procedurii de expropiere pentru casa care a aparținut fotografului Anatole Magrin au fost eliminați din bugetul municipiului, în urma adoptării proiectului de hotărâre, din cadrul aceleași ședințe.

Context

Administrația locală își dorește să implementeze proiectul „Casa lui Ovidius“. Este vorba despre o clădire construită și amenajată după tiparul arhitectural al locuinței de la Tomis, a poetului latin Publius Ovidius Naso. Construirea Casei lui Ovidius apare și în strategia culturală a municipiului Constanța pentru perioada 2021-2031.

„Proiectul cultural «Casa lui Ovidius» prevede construirea sau dezvoltarea unei infrastructuri culturale locale, sub forma unei clădiri construite sau amenajate după tiparul arhitectural al locuinței de la Tomis, a poetului latin Publius Ovidius Naso (din sec. I dHr), într-o zonă optimă din perspectiva turismului cultural și adecvată obiectivelor generale și specifice ale proiectului (zonă cu impact cultural semnificativ, verosimilă din punctul de vedere al locuirii ei în sec. I  dHr., relevantă din perspectiva datelor istorice privind șederea la Tomis a poetului etc.). Locația optimă o reprezintă zona peninsulară a orașului. Proiectul va fi implementat în colaborare cu municipiul-partener Sulmona. În prezent se analizează inclusiv oportunitatea atragerii de fonduri europene pentru acest proiect, împreună  cu orașul-partener Sulmona. «Casa lui Ovidius» va putea fi utilizată, ca infrastructură culturală, pentru organizarea și desfășurarea de evenimente culturale de înalt nivel, pentru găzduirea unui «Muzeu» dedicat lui Ovidius, pentru promovarea operei acestuia și a culturii naționale și europene în cadrul rutelor culturale locale etc.“, a spus Dorin Popescu, consilierul personal al primarului Vergil Chițac, cu atribuții în domeniul culturii și, totodată, coordonatorul strategiei culturale a municipiului Constanța.

Conform „Strategiei culturale a municipiului Constanța pentru perioada 2021-2031”, se dorește construirea unor noi obiective culturale autonome, printre care și Casa lui Ovidius, însă nu sunt oferite mai multe informații. Singura certitudine este că se vrea a fi construită în Peninsulă.

„Diversificarea rețelei de case memoriale și muzee în orașul Constanța. Poate fi utilizat în acest sens instrumentul de construire a unor noi obiective culturale autonome. Primele obiective dintr-o posibilă rețea de case memoriale în municipiu pot fi: Casa lui Ovidius (Peninsulă), Casa lui Anatole Magrin (renovarea și punerea în valoare a fostei reședinte a acestuia de pe strada 22 Decembrie). Pentru diversificarea rețelei muzeale, se propun ca măsuri și acțiuni separate Muzeul Municipal, Muzeul Minorităților Dobrogene, Muzeul Sportului Constănțean“, se arată în document.

Petruț IACOB

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.