Proiectul pentru restaurarea Cetății Histria va fi reluat de la zero! Mihai Lupu: „Proiectul nu a fost bine fundamentat, am pierdut finanțarea“

0
176

Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța a anunțat luni, 28 noiembrie a.c., că nu sunt vești îmbucurătoare cu privire la proiectul de conservare și punere în valoare a Cetății Histria.

A fost pierdută finanțarea pentru acest proiect, deoarece el nu a fost fundamentat conform standardelor impuse de Comisia Europeană. De patru ani, CJC încearcă să obțină un acord de mediu pentru a efectua lucrări de restaurare la Cetatea Histria, cel mai vechi oraș atestat pe teritoriul României.

Precizăm că, în urmă cu doi ani, CJC a semnat un contract de servicii de proiectare și asistență tehnică (400.000 de euro) pentru proiectul „Restaurarea și punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Histria“, estimat la aproximativ 10 milioane de euro. Consiliul Județean a achitat chiar 270.000 de euro pentru Studiu de Fezabilitate/DALI (avizat de Ministerul Culturii), dar totul s-a blocat din cauza lipsei acordului de mediu. Deși au fost încheiate protocoale cu Institutul Național al Patrimoniului și Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan“ pentru asigurarea condițiilor de interpretare a datelor istorice și acceptarea proiectului la nivel național.  

Conform documentațiilor, lucrările vizau conservarea, restaurarea, intervenții peisagistice, reamenajarea și regândirea structurală a muzeului de la Histria, inclusiv dotarea la standarde actuale, dar și punere în valoare a întregului sit arheologic.

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a declarat că se vor relua toate procedurile pentru obținerea finanțării, începând cu indicatorii tehnico-economici.

„Fondurile pentru proiectul ce vizează restaurarea Cetății Histria au fost pierdute. Acum vom relua proiectul. Și mă refer aici la indicatorii tehnico-economici, protocoalele cu Institutul Național al Patrimoniului, Institutul Național de Arheologiei, aceste lucruri trebuie reluate cap-coadă. Un proiect nou și apoi identificarea unei noi surse de finanțare. Banii nu au rămas la Comisia Europeană, au fost duși în alte direcții, prin urmare am pierdut finanțarea, nimeni nu păstrează banii. De aceea am spus-o, de fiecare dată, că cel mai important este să ai proiecte foarte, foarte bine fundamentate, care la un moment dat pot fi implementate“, a declarat președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.

Proiectul nu a fost bine fundamentat

„Banii s-au pierdut pentru că proiectul nu a fost foarte bine fundamentat. Au fost foarte multe încercări în cadrul Comisiei de avizare a Ministerului Culturii. Au fost foarte multe discuții pe diferite teme, din această cauză am pierdut finanțare de peste 10 de milioane de euro“, a mai spus Mihai Lupu.

Loredana MIHAI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.