„Bătaie” pe administrarea sistemelor de apă şi canalizare din comunele tulcene Ceatalchioi și Crișan: s-a ajuns la Curtea Constituțională

0
507

Preluarea de către două UAT-uri din județul Tulcea  a sistemelor de alimentare cu apă și canalizare a devenit ”mărul dioscordiei” între autoritățile statului. Senatul României a adoptat, recent, o lege organică privind trecerea acestora din domeniul public al statului si din administrarea Administratia Bazinala de Apa Dobrogea- Litoral (ABADL) în domeniul public al comunelor Ceatalchioi și Crișan, din Delta Dunării. Președintele Klaus Iohannis a solicitat, în urmă cu câteva zile, să verifice constituționalitatea legii adoptată de Senat.

Potrivit sesizării președintelui, adresată Curții Constituționale, șeful statului nu se opune trecerii acestor imobile în proprietatea UAT-urilor menționate, ci este vorba despre modul în care se face această schimbare, care încalcă anumite principii prevăzute de Legea Fundamentală. Iohannis susține, printre altele, că un astfel de transfer se face de către Guvern, nu de către Parlament.

„Bunurile care formează obiectul exclusiv al proprietății publice a statului sau a unităților administrativ-teritoriale, potrivit unei legi organice, nu pot fi trecute din domeniul public al statului în domeniul public al unității administrativ-teritoriale sau invers decât ca urmare a modificării legii organice (…)  Având în vedere că bunurile supuse transferului prin legea criticată nu constituie obiect exclusiv al proprietății publice, în lipsa unei declarații exprese a legii organice, acestea ar fi trebuit trecute din proprietatea publică a statului în aceea a UAT-urilor prin hotărâre a Guvernului, la cererea Consiliilor Locale ale comunelor Ceatalchioi, respectiv Crișan din județul Tulcea (…) Astfel, prin nesocotirea dispozițiilor art. 860 din Codul Civil coroborat cu art. 292 alin. (1) din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ legea criticată a fost adoptată cu încălcarea principiului legalității statuat în art. 1 alin. (5) din Constituție (…) Mai mult, nerespectarea procedurii legale și lipsa manifestării de voință a Consiliului Local al comunei Ceatalchioi și, respectiv a Consiliului Local al comunei Crișan, ambele din județul Tulcea, atrage și încălcarea art. 120 alin. (1) din Constituție ce consacră principiul autonomiei locale (Administraţia publică din unităţile administrativ-teritoriale se întemeiază pe principiile descentralizării, autonomiei locale şi deconcentrării serviciilor publice – n.r.)”, se arată în sesizarea președintelui.

Ca o concluzie a celor de mai sus, actul normativ care urmează  a fi supus controlului constituționalității, a fost adoptat, în Senat, cu încălcarea principiului separației puterilor în stat, a principiului legalității și a principiului autonomiei locale, precum și cu „nesocotirea rolului constituțional al Parlamentului, al Guvernului, dar și cel al Curții Constituționale”.

Curtea Constituțională urmează să judece asupra acestei sesizări pe data de 16 septembrie. Până atunci, legea adoptată de Senat nu poate intra în vigoare pentru a produce efecte.

De precizat că, deși proiectul datează din 1996, abia în 2018 s-a făcut o recepție parțială a lucrărilor de racordare a acestor localități din Deltă, la sistemele de alimentare cu apă, iar în 2019 s-a finalizat recepția pentru ultimele lucrări, potrivit deputatului  PSD Lucian Eduard Simion.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.