Cazarea la negru pe litoral, potenţial generator de focare de infecţie. Autorităţile ridică din umeri: n-au gândit nici un scenariu de prevenţie

0
1152
Cristina Schipor

Cazarea la negru pe litoralul românesc este o practică împământenită de ani de zile, este cea de-a doua opțiune a turiștilor care vin în vacanță la malul mării, fără a apela la agențiile turistice.

Situația poate fi îngrijorătoare, dacă stăm să ne gândim că numărul infectărilor cu virusul ce a provocat extrem de multe decese la nivel mondial crește de la o zi la alta, conform raportărilor autorităţilor. De altfel, având în vedere creşterea numărului de infectări, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru a declarat luni, 29 iunie, în cadrul unui interviu la o televiziune centrală: „S-a decis să amânăm cea de-a patra etapă de relaxare” care era preconizată cu începere de la data de 1 iulie. Adică, restaurantele, piscinele acoperite, teatrele şi cinematografele nu vor fi redeschise. Dar oare se va închide Constanţa sau se va restricţiona accesul la plajă? „În acest moment nu avem acest pericol”, a spus ministrul.

Ce se întâmplă dacă vreun turist prezintă simptome de infectare cu virusul Sars Cov2?

Să revenim însă la sezonul estival şi ce se întâmplă cu turiştii veniţi la mare. Cronologic, reamintim că prefectul județului Constanța, George Niculescu, a explicat, la începutul lunii mai a.c., că autoritățile iau în calcul mai multe măsuri pentru a preveni și limita răspândirea COVID-19 pe litoralul românesc, iar una dintre ele este testarea tuturor turiștilor veniți în stațiunile de la malul mării. Oficialul a făcut această declarație la capătul unei întrevederi cu reprezentanții patronatelor din turism. Afirmaţia a fost ironizată de reprezentanţi ai partidelor politice şi s-a dovedit că, până la urmă, nici pomeneală de o astfel de măsură! Pe litoral turiştii vin, se cazează la hoteluri sau la particulari, iar singurul „test” care se face (în unităţi de cazare sau la intrarea în anumite localuri – terase, nu restaurante, căci acestea din urmă rămân închise!) este cel de verificare a temperaturii.

Însă, ce se întâmplă cu turiștii cazați ”la cheie”?

Mulți tineri și nu numai, preferă să apeleze la cei ce își închiriază pe timp de vară locuințele pentru turiști, fie că vorbim de apartamentele de la malul mării, aproape de plajă, sau chiar în oraș. Dar dacă aceștia contactează virusul în vacanţă? Sau dacă au venit deja fiind infectaţi? Cum se va proceda în cazul acestora? Ce măsuri vor lua autoritățile? Există vreun scenariu luat în calcul de autorităţi?

Contactată de Focus Press, Cristina Schipor, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Constanţa ne-a spus că nu are de unde să știe aceste aspecte, cum se va proceda și nici nu vor să își facă astfel de scenarii, pasând sarcina „în cârca” Poliției.

De cealaltă parte, şeful Inspectoratului Judeţen de Poliţie Constanţa (IPJ), Constantin Dancu, a declarat pentru Focus Press faptul că nu Poliția trebuie să se ocupe prima dată de posibilii infectați cu SARS CoV 2 dintre turiștii cazaţi la negru pe litoral, ci DSP, care trebuie să facă o anchetă epidemiologică, în primul rând, apoi celelalte autorități vor interveni.

Verifică cineva turismul „la negru”, mai funcţionează autorităţile statului român care să prevină astfel de situaţii? Nu, suntem preocupaţi să stăm şi să păstrăm distanţarea socială… Iar în caz de focare de infecţie din pricina celor cazaţi la negru: nu deranjaţi DSP, IPJ, nu deranjaţi nici măcar ANAF!

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.