În perioada 19-20 martie 2025, Biblioteca Județeană “Ioan.N.Roman” Constanța desfășoară Festivalul Publius Ovidius Naso, un eveniment complex ce cuprinde o serie de activități menite să evidențieze importanța marelui poet latin și contribuția sa la imaginea urbei tomitane.
În calitate de partener în această acțiune culturală de amploare, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) participă, prin specialiștii săi, la organizarea și implementarea mai multor activități cultural-educative programate.
Astfel, pe data de 19 martie, de la ora 10.30, specialistul MINAC, dr. Cristian Cealera și colegii de la Biblioteca Județeană “Ioan N.Roman” vor prezenta la sediul Liceului Teoretic „Ovidius” Constanța elemente inedite legate de exilul și activitatea marelui poet latin, relegat la Tomis în urmă cu două milenii.
De asemenea, în aceași zi, de la ora 15.00, specialiștii muzeului și ai Bibliotecii Județeane organizează un tur ghidat dedicat Pieței Ovidiu și statuii simbol, realizată de către sculptorul italian Ettore Ferari și inaugurată la Constanța în anul 1887.
Această activitate este menită să aducă un omagiu marelui artist latin care și-a găsit aici, la Tomis, o nouă casă și care a creat în anii exilului două opere nemuritoare, Tristele și Pontice.
Festivalul continuă pe data de 20 martie, chiar ziua în care Publius Ovidius Naso s-a născut, în anul 43 a.Chr., în localitatea Sulmona. Astfel, de la ora 10.00, vă așteptăm în Sala de Evenimente a Bibliotecii Județene “Ioan N. Roman” Constanța, acolo unde specialistul MINAC, dr. Cristian Cealera va susține comunicarea Pe urmele lui Ovidius la Constanța.
Prezentarea face parte dintr-un simpozion la care participă reprezentanții Bibliotecii Județene precum și reputați specialiști ai altor instituții de cultură partenere.
Festivalul Publius Ovidius Naso se va încheia cu o dezbatere ce va avea loc cu începere de la ora 16.00 și în cadrul căreia distinsa doamnă cercetător dr. Livia Buzoianu, colaborator MINAC, va susține comunicarea “Publius Ovidius Naso și moștenirea sa”.
Festivalul Publius Ovidius Naso, organizat de Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, în asociere cu partenerii săi, este un amplu proiect cultural și educational, menit să readucă în fața publicului larg imaginea marelui poet al antichității, devenit simbol al urbei noastre, cea mângâiată de apele bătrânului Pont Euxin.
A.V.