Bilanţul Poliţiei Animalelor din Constanţa, în primele şase luni ale anului: au fost aplicate amenzi şi au fost deschise mai multe dosare

0
211

Proaspăt înființatul Birou al Poliției Animalelor din cadrul Poliției Municipiului Constanța a desfășurat, în primele 6 luni ale acestui an, diverse activități ca urmare a sesizărilor primite de la cetățeni. Au fost aplicate amenzi contravenționale, dar au fost întocmite și dosare penale.

Toată lumea se întreabă cu ce anume se ocupă Poliția Animalelor, înființată anul trecut prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 175/2020. Putem spune că, în șase luni, de la începutul acestui an până în prezent, polițiștii au fost solicitați să intervină atât pentru salvarea unor animale crescute în medii improprii, dar și pentru plasarea acestora în adăposturi.

Pentru a face puțină lumină privind activitatea acestui serviciu din cadrul Poliției Municipiului Constanța, am solicitat informații printr-o adresă chiar de la conducerea acestuia.

Potrivit răspunsului primit, de la 1 ianuarie până pe 30 iunie 2021, ”la nivelul Biroului pentru Protecția Animalelor, în urma sesizărilor primite, au fost efectuate 18 acțiuni  – controale pe linia respectării Legii 205/2004, O.U.G. 55/2002 O.U.G. 155/2001, ocazie cu care au fost aplicate 16 sancțiuni contravenționale, au fost emise 10 ordine de plasare în adăpost, cu plasarea a 194 de animale (cai, câini, pisici, lebede, berze, pescăruși), fiind întocmite 6 dosare penale”.

De exemplu, în urma unei sesizării, polițiștii s-au deplasat, relativ recent, la o adresă din Constanța (centru), la un magazin unde mai multe animale, câini și pisici, erau ținute în condiții improprii, fiind expuse în vederea comercializării. Polițiștii au amendat unitatea respectivă, în urma efectuării controlului.

Alte activități

În același interval de timp menționat, la nivelul Politiei Municipiului Constanta, respectiv Secțiile 1-5 Urbane, 1-2 Rurale, Biroul Rutier Biroul de Investigatii Criminale, politiștii au participat la 1.028 de actiuni, fiind aplicate 15.992 sanctiuni astfel:

  • Ordine publică – 383 acțiuni — 3.069 de sancțiuni;
  • Paza bunurilor valorilor monetare – 14 acțiuni — 152 de sancțiuni;
  • Proxenetism, prostitutie – 17 acțiuni – 165 de sancțiuni;
  • Circulatie – 63 acțiuni- 4.238 de sancțiuni;
  • Alte domenii – 551 acțiuni – 8.368 de sancțiuni.

Aceste cifre reflectă activitatea polițiștilor din municipiul Constanța pe primele șase luni, adică până la începutul verii, însă, așa cum se știe, în timpul sezonului estival, numărul faptelor antisociale crește, indiferent că ne referim la fapte îndreptate împotriva oamenilor, animalelor sau patrimoniului.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.