VIDEO. USR-iștii constănțeni susțin că se va construi Spitalul Regional, până la urmă, cel mai probabil prin noua axă de finanțare europeană

2
303

Week-endul trecut, europarlamentarul U.S.R. Nicu Ștefănuță și președintele Senatului, Anca Dragu, au fost prezenți la Constanța. Cu această ocazie, cei doi au făcut declarații și cu privire la Spitalul Regional mult-promis de către toate partidele politice.

Președintele Filialei Județene U.S.R. Constanța, Dumitru Caragheorghe, a reiterat, într-o conferință de presă, motivele pentru care este necesar un spital regional la malul mării.

„Un astfel de spital ar deservi nu numai municipiul, ar deservi întreaga zonă a Dobrogei, pentru că sunt peste un milion de locuitori în zona Dobrogea care nu au o astfel de facilitate. Și sud-estul României este descoperit din această perspectivă. Mai mult decât atât, în perioada sezonieră, litoralul crește undeva cu 2-300.000 de turiști, în cel puțin două luni, e adevărat cumva secvenționat. Deci, există, cel puțin din perspectivă demografică, toate motivele ca acest lucru să se întâmple“, a explicat Dumitru Caragheorghe.

Acesta a fost completat de președintele Filialei Municipale U.S.R. Constanța, viceprimarul Florin Cocargeanu, care a susținut că și din perspectivă strategică există toate motivele, deoarece în Dobrogea funcționează Petromidia, centrala de la Cernavodă și Portul, „care este foarte important și care este poarta de intrare prin această zonă, și atunci cred că este nevoie“.

Cu toate acestea, în bugetul național pentru 2021 nu au fost alocate fondurile necesare pentru demararea construirii Spitalului Regional la Constanța, iar Anca Dragu, președintele Senatului României, a declarat că unul din principalele motive pentru amânarea acestui proiect a fost deficitul bugetar.

„Anul 2021 l-am început cu un deficit bugetar de 7,2% din P.I.B. Foarte mare, uriaș. Știți că avem aceste repere de bună practică de maximum 3%. A fost o criză sanitară, una economică și atunci eforturile pentru 2021 a fost să reducem cât mai mult cu putință deficitul, să nu mergem în 10%. Pentru că un deficit de 10% înseamnă că rostogolești povara pentru generații viitoare.

Pe de altă parte, obiectivul a fost să mergem pe investiții foarte mult. Iar anul acesta, în bugetul aprobat pentru 2021 avem o cifră-record: 62 de miliarde de lei pentru investiții. Acești bani se duc și către sănătate și către infrastructură rutieră dar, într-adevăr, nevoile, întotdeauna, sunt mult mai mari. (…)

Acum, chiar dacă ar exista fondurile necesare, nu există proiectul pentru construcția unui spital regional la Constanța, nu este dezvoltat, și atunci acestea s-ar raporta pentru anul viitor“, a spus Anca Dragu.

Cu toate acestea, senatorul U.S.R. de Constanța, Remus Negoi, a susținut că pași concreți spre construcția Spitalului Reginal s-au făcut numai în ultima perioadă. Și că din punctul său de vedere cea mai viabilă soluție pentru realizarea acestuia este noua axă de finanțare europeană, Programul Operațional pentru Sănătate.

„Declarativ, toată lumea și-a dorit un Spital Regional până acum. Dar pași concreți s-au făcut numai în ultima perioadă. (…)

În Programul Național de Redresare și Reziliență nu aveai cum să incluzi construcția Spitalului Regional, deoarece acesta are ca obiectiv finanțarea proiectelor mature, cele existente deja, cu măcar proiect tehnic și studiu de fezabilitate în spate, care să fie finalizate în 2026. Tocmai de aceea Programul Operațional pentru Sănătate este cea mai potrivită și cea mai realistă pentru acesta“, a declarat Remus Negoi.

Și europarlamentarul Nicu Ștefănuță a făcut precizări cu privire la sursele de finanțare ce vor exista cel mai probabil din luna decembrie a.c., în P.N.R.R. fiind incluse multe proiecte de renovare a spitalelor din România.

„Acum, vor veni fonduri de la Uniunea Europeană prin P.N.R.R. și prin Programul Operațional pentru Sănătate, care va exista pentru prima oară. Și vom vedea  de unde vom putea atrage, unde vom mai găsi surse de finanțare extrabugetare naționale. În P.N.R.R. sub 3 miliarde sunt pe partea de sănătate, din care multe proiecte pentru renovare de spitale și achiziționare de echipamente, de exemplu în zona de cancer. Am fost la Institutul Oncologic din București și spuneau «nouă ne trebuie mai ales echipamente moderne»“, a susținut Nicu Ștefănuță.

Reamintim că administrația județeană a solicitat, cu votul consilierilor județeni, un teren de pe str. Viilor nr. 1 (Șoseaua din Vii), de 111.272mp, de la Ministerul Sănătății, deoarece dorește să depună un proiect pentru obținerea finanțării europene necesară construirii Spitalului Regional Constanța.

Au trecut aproximativ 50 de zile de la transmiterea cererii, dar deocamdată ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, nu a răspuns solicitării C.J.C. 

Valentin ISPAS

Citește și:

2 COMENTARII

  1. Strada Viilor e in Palazu Mare, iar Soseaua din Vii e in cu totul alta zona, mai precis se termina in poarta cimitirului din Viile noi.
    Din punct de vedere al cerintelor unui amplasament pentru a fi adecvat pentru un spital regional, prima ar fi accesul la o autostrada, apoi infrastructura de utilitati publice, un cadru natural cu valoare peisagistica, acces facil pentru personal.
    Confuzia facuta de Valentin ISPAS in calitate de autor al articolului – vorbind despre un subiect de mare interes pentru toti cei ce detin terenuri in ambele zone, nu face decat sa scada prestigiul si credibilitatea publicatiei.

    • Terenul se află pe Șoseaua din Vii, dar în documente apare pe strada Viilor, dar nu cea din Palazu Mare. Aceeași întrebare am avut-o și noi către Consiliul Județean Constanța și am lămurit că este vorba de planuri și documente mai vechi, în care apare strada Viilor, dar de fapt este Șoseaua din Vii din Viile Noi.
      Cât despre concluzia despre care vorbiți, eu nu văd niciuna. Am precizat doar că, până acum, ministrul Sănătății nu a răspuns solicitării C.J.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.