Caii confiscați la Techirghiol vor fi mutați sâmbătă, dacă nu au boli infecto-contagioase

0
194

La sfârșitul lunii ianuarie, Inspectoratul de Poliție Județean Constanța a emis un ordin de plasare în adăpost a cailor abandonați din Techirghiol, iar Consiliul Județean Constanța a trebuit să intervină pentru soluționarea situației. Dacă nu au boli infecto-contagioase, sâmbătă aceștia vor fi mutați la Cernavodă și în Constanța.

Deoarece erau ținuți în frig, înfometați și erau foarte slăbiți, Inspectoratul de Poliție Județean Constanța a confiscat 25 de cai găsiți abandonați, dar legați, pe malul Lacului Zarguzon, în Techirghiol. Oamenii legii au emis ordinul de plasare a animalelor în adăpost, așa că administrația județeană a trebuit să rezolve situația, neputând fi ținuți în ferma din Peștera decât câteva zile.

Dacă sâmbătă, 06.02.2021, rezultatele testelor vor arăta că aceștia nu au anemie infecțioasă, ei vor fi mutați o parte la Asociația „Save the Dogs“ din Cernavodă, iar ceilalți la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

„Situația ne-a fost adusă la cunoștință pe 2 februarie a.c., așa că am inițiat procedurile în vederea soluționării situației semnalate, în limitele competenței legale a Consiliului Județean Constanța. Cei 25 de cai au fost recuperați de către Poliție de pe raza orașului Techirghiol şi plasați la o fermă privată din comuna Peştera. Animalele erau ținute în frig, legate, înfometate şi foarte slăbite la momentul intervenției autorităților, două dintre exemplare, de altfel, pierzându-şi, din păcate, viaţa la scurt timp după plasarea la fermă. Joi (4 februarie a.c. – n.r.), am vizitat, împreună cu colegul meu consilierul județean, Edward Nedelcu, ferma din Peştera. Cei 23 de cai se hrănesc şi dau semne de însănătoşire.

Conform legii, împreună cu reprezentanți ai societății civile, Inspectoratului de Poliție Județean, ai Direcției Sanitar Veterinare şi ai Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, am realizat o schemă de plasare în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile, întrucât cabalinele trebuie să părăsească ferma la care se află în prezent cât mai curând posibil. Astfel, un număr de zece cai urmează să fie plasați în adăposturile Asociației Save the Dogs din Cernavodă, iar un număr de 13 exemplare vor fi cazați în padocurile Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Vreau să menționez că prevederile legale în materie prevăd transportarea cabalinelor exclusiv în baza unui test negativ de anemie infecțioasă. În cazul în care rezultatele vor arăta că cel puțin un cal a primit rezultat pozitiv la test, legea în speță prevede plasarea în carantină pentru o periodă de 90 de zile la locația unde sunt cazați în momentul recoltării testelor.

Țin să multumesc autorităților care au colaborat cu noi în vederea soluționării acestui caz, dar mai ales asociațiilor pentru protecția animalelor care şi-au oferit disponibilitatea de a prelua, cu titlu gratuit, îngrijirea acestor cai și aș vrea să mai adaug, ca notă personală, că sunt convins că exemplarele cabaline care vor ajunge la Asociația Save the Dogs vor fi foarte bine îngrijite și vor avea condiții optime de cazare și spun asta pentru că am fost personal și am vizitat adăpostul“, a declarat vicepreședintele Consiliului Judeţean Constanţa, Petre Enciu, care are în subordine Serviciul Protecția Mediului din cadrul Direcției Generale de Proiecte.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.