Calitatea vieții locuitorilor din cartierul Tomis Nord se va îmbunătăți. Ce are în plan Primăria

0
308

Calitatea vieții locuitorilor din cartierul Tomis Nord se va îmbunătăți. Municipalitatea are în plan un proiect pentru îmbunătățirea mediului urban și început deja primele demersuri în acest sens. Astfel, Primăria Constanța dorește achiziția serviciului de elaborare a documentație tehnico–economică aferentă obiectivului de investiții Îmbunătățirea mediului urban în zona Tomis Nord-Henri Coandă”.

Cu toate că zona oferă o diversitate de funcţiuni urbane, aceasta se confruntă cu problemele tipice cartierelor dezvoltate în municipiul Constanţa, cât şi în majoritatea oraşelor din România în perioada comunistă, precum: degradarea spaţiilor urbane, inclusiv a spaţlilor verzi, accesibilitatea redusă a zonelor şi funcţiunilor urbane, datorată maşinilor parcate neregulamentar, lipsa locurilor de parcare rezidenţiale, fapt ce conduce la ocuparea abuzivă a spaţiului public destinat altor funcţiuni în afara celor de parcare, un grad redus de securitate, datorat, în principal, sistemului de iluminat învechit şi a lipsei camerelor de supraveghere, un grad ridicat de poluare şi un confort scăzut și o siguranţă scăzută a deplasărilor pietonale, cauzată de ocuparea abuzivă a trotuarelor de maşinile parcate.

Potrivit proiectului, zona, care se întinde pe o suprafață de 107 ha ar urma să aibă mai multe spații verzi și elemente SMART CITY. Totodată, se vor resistematiza și se vor extinde zonele pietonale, încât să asigure accesibilitate pietonală a tuturor rezidenţilor deserviţi. De asemenea, iluminatul public va fi reabilitat și extins, iar zonele dezafectate și degradate vor redeveni funcționale.

Îmbunătăţirea calităţii şi a suprafeţei spaţiilor verzi sunt absolut indispensabile pentru menţinerea unor echilibre în natură, pentru buna funcţionare a întregii biosfere. De aceea este necesară extinderea, întreţinerea şi regenerarea acestora. Totodată, este nevoie de o infrastructură modernă, care să fie bine integrată în sistemul de spaţii verzi al municipiului. Astfel de acţiuni fac parte din priorităţile agendei politice actuale a Municipiului Constanţa, ele fiind asociate obiectivelor formulate generic în politicile publice sub denumirea de regenerare urbană şi dezvoltare urbană durabilă, se arată în proiect.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.