Campania de vaccinare antigripală a Ministerului Sănătății, în plină desfășurare la Constanța: prioritate au copiii, vârstnicii, gravidele și personalul medical

0
608
Foto cu rol ilustrativ

Campania anuală de vaccinare antigripală gratuită a Ministerului Sănătăţii este în plină desfășurare la Constanța. Multe persoane susțin că nu există doze suficiente pentru imunizare, însă prioritate au copiii, vârstnicii, gravidele și personalul medical. Pentru sezonul 2020-2021, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 3 milioane de doze de vaccin gripal, o cantitate dublă față de anul trecut, în vederea imunizării unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire.

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) şi Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Specialiștii recomandă vaccinarea, cu prioritate, a copiilor cu vârste între 3 și 5 ani, în special a celor care sunt la prima imunizare de acest fel, și care necesită 2 doze, la interval de 30 de zile, gravide, persoane rezidente în instituții de ocrotire socială și personal sanitar.

Populația care nu intră în categoria de risc, nevoită să-și achiziționeze vaccinul

Având în vedere situația epidemiologică, Ministerul Sănătății recomandă populației care nu intră în categoria de risc ridicat de îmbolnăvire să achiziționeze vaccinul în vederea imunizării. Încă se mai găsesc doze de vaccin în farmacii. Spre exemplu, imunizarea cu Fluenz Tetra se efectuează prin administrare pe cale nazală, fiind spray nazal și poate fi procurat de la anumite farmacii din Constanța numai pe bază de rețetă, iar o doză costă aproximativ 130 de lei.

Ministerul Sănătății solicită farmaciilor să se aprovizioneze cu vaccin gripal

De asemenea, Ministerul Sănătății solicită unităților farmaceutice să se aprovizioneze din timp cu vaccin gripal. Mai mult, respectarea regulilor de igienă reprezintă o regulă esențială pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Direcția de Sănătate Publică a primit aproximativ o cincime din cantitatea solicitată în luna martie, urmând ca celelalte doze să ajungă până în luna noiembrie la Constanța. În luna martie au fost solicitate peste 114.000 de doze de vaccin, iar în luna septembrie au ajuns la Constanța aproximativ 25.000 de doze, în două tranșe. Ultima tranșă a ajuns la Constanța la finele lunii septembrie, iar dozele de vaccin au fost deja repartizate medicilor de familie.

Ministrul Tătaru: “Avem posibilitatea creșterii cantității de vaccin”

Repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică se va face în mai multe etape, la fel ca în anii trecuți. Ministerul Sănătății a distrubuit în luna septembrie 400.000 de doze în țară. Restul dozelor de vaccin vor fi distribuite la jumătatea lunii octombrie și în luna noiembrie pentru continuarea vaccinării antigripale gratuite a populației la risc. “Deși în această perioadă ne focusăm acțiunile în lupta cu noul coronavirus, anul acesta am reușit distribuția din timp, fără sincope de aprovizionare, a vaccinului gripal pentru demararea imunizării. Avem posibilitatea creșterii cantității de vaccin până la 4 milioane de doze, în funcție de evoluția epidemiologică și cerere”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătatru. Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.