Când nu vor mai dârdâi constănțenii de frig în propriile case?

1
7632

De marți, 08.12.2020, mai bine de 24 de ore, constănțenii din mai multe zone ale municipiului au stat fără căldură și apă caldă în propriile case, abia în urmă cu aproximativ două ore sistemul de termoficare revenind la funcționarea la parametrii normali, avariile fiind remediate. Din păcate, sincopele în furnizare pot reapărea, rețeaua de transport a agentului termic neputând fi reabilitată în acest sezon rece, doar reparată în momentul apariției avariilor. Fondurile europene necesare vor fi accesate cândva anul viitor.

Căldura și apa caldă au revenit în casele constănțenilor din mai multe zone ale municipiului miercuri, în jurul orei 10.00, după remedierea avariei apărute pe magistrala 1 a sistemului de termoficare. Din păcate, astfel de sincope în furnizarea agentului termic pot reapărea, deoarece rețeaua de transport este veche și nu a fost reabilitată de foarte mulți ani.

Soluția fondurilor europene încă există, iar proiectul va fi depus anul viitor de către administrația locală, pună atunci doar putând spera că țevile nu se vor mai sparge atât de des.

În toamna anului trecut, Consiliul Local Constanța a aprobat Strategia de încălzire a populației municipiului Constanța, în strategie fiind inclusă și modernizarea rețelei de transport a agentului termic, ce face legătura între CET Palas și cele 136 de puncte termice din oraș. În plus, pe 13 decembrie 2019, Primăria a cumpărat sistemul de termoficare de la Electrocentrale Constanța.

Fiind îndeplinită această condiție de eligibilitate (rețeaua de transport a agentului termic se află în proprietatea administrației locale), proiectul de reabilitare a acesteia poate fi depus pentru obținerea de fonduri europene în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, Axa prioritară 7 – Creşterea eficienţei energetice la nivelul sistemului centralizat de termoficare în oraşele selectate, Obiectivul specific 7.1 Creşterea eficienţei energetice în sistemele centralizate de transport şi distribuţie a energiei termice în oraşele selectate – Dezvoltarea infrastructurii de termoficare până la sfârșitul anului 2021.

Mai trebuie, întâi, înființată o societate de termoficare, care să obțină licență din partea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, pentru ca să poată să îi fie delegat serviciul public de termoficare (R.A.D.E.T. nu este eligibilă în acest caz).

„La Oradea, de exemplu, după reabilitarea rețelei de termoficare, prețul per gigacalorie (fără nicio subvenție) este la nivelul prețului plătit de către constănțeni, după scăderea subvenției oferite de administrația locală“, ne-a declarat ing. Liviu Popa, administratorul special al Regiei Autonome de Distribuire a Energiei Termice Constanța.

Potrivit studiului de fezabilitate realizat, pentru reabilitarea sistemului de termoficare este nevoie de 50 de milioane de euro, ce pot fi obținuți prin P.O.I.M.

„Ieri am purtat discuții la Ministerul Dezvoltării pentru proiectul de reabilitare cu fonduri europene, am fost și la Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, pregătim întreaga documentație și vom depune proiectul“, ne-au explicat reprezentanții Primăriei Municipiului Constanța.

Valentin ISPAS

Citeşte şi:

1 COMENTARIU

  1. FENOMENUL CARE SE PRTRECE ACUM CU APA CALDĂ ȘI ÎNCĂLZIREA CETĂȚENILOR CONSTSNȚEI, AR FI FOST CATALOGAT IMEDIAT ÎNAINTE DE 1989, DREPT “S A B O T A J” IAR “BĂIEȚII DEȘTEPȚI”, ANCHETAȚI IMEDIAT DE SECURITATE DE LA CEL MAI ÎNALT NIVEL!!!
    CARE ESTE CORELAREA DINTRE AVARIILE REPETATE LA SISTEMUL DE TERMOFICARE ACUM ÎN MIEZ DE IARNĂ, FRIGUL DE PUȘCĂRII COMUNISTE DIN GHETOURILE COMUNISTE DIN BETON, POMPOS NUMITE “BLOCURI DE LOCUINȚE” ȘI RĂCELILE CONSTĂNȚRENILOR CE SIGUR, VOR FI DIAGNOSTICATE “COVID-19 – ORI TE TRATĂM CU PĂMÂNT GALBEN, ORI TE VACCINĂM”???…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.