După condamnarea lui Vlad Pascu, în urma accidentului tragic de la 2 Mai, acesta a declarat apel împotriva sentinței penale pronunțate de Judecătoria Mangalia. Dosarul a ajuns, astfel, la Curtea de Apel Constanța și a fost stabilită și data judecării apelului.
În acest dosar, nu numai inculpatul Vlad Pascu s-a declarat nemulțumit de sentința penală care l-a osândit la 10 ani de temniță, ci și procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia. Astfel, la Curtea de Apel Constanța au fost înregistrate, luni, 18 februarie, atât apelul lui Vlad Pascu, cât și al procurorilor, la rândul lor nemulțumiți de sentința penală pronunțată de instanța de fond în data de 31 ianuarie.
Termenul de judecată al apelurilor a fost fixat în data de 9 aprilie 2025.
Date din anchetă
Procurorii au stabilit că, în data de 19.08.2023, în jurul orei 5.20, mai mulți tineri se deplasau dinspre localitatea Vama Veche către localitatea 2 Mai, spre locul de cazare, primii trei aflându-se la circa 30 – 40 metri înaintea prietenilor lor. Cei opt tineri s-au deplasat, inițial, pe trotuarul amenajat între cele două localități, iar în apropiere de 2 Mai, unde acesta se termină, au continuat deplasarea pe marginea drumului DN 39, pe acostament, pe partea dreaptă în direcția lor de deplasare.
La un moment dat, într-o zonă semnalizată cu indicatorul „curbă deosebit de periculoasă“ (panouri succesive), tinerii au fost acroșați de autovehiculul marca Mercedes, cu numărul de înmatriculare B 107 MBZ, condus de către inculpatul Vlad Pascu, care se deplasa spre localitatea 2 Mai, cu viteza de 102,86 km/h, peste limita legală.
Ulterior impactului, autoturismul a efectuat, în slalom, o deplasare spre stânga și, apoi, spre dreapta, cu revenire pe calea de rulare, împrejurare în care mai mulți tineri au fost loviți.
După impact, inculpatul nu a oprit autovehiculul, a continuat deplasarea circa 50 de metri, după care a oprit pentru scurt timp, însă nu a revenit la fața locului, ci a întors mașina spre localitatea Vama Veche, fiind depistat la intrarea în sat de către un echipaj de jandarmi și polițiști ce fusese alertat cu privire la evenimentul rutier.
După depistarea sa, Pascu a fost testat cu aparatul Drugtest și, apoi, condus la spital, pentru recoltarea probelor biologice, în urma analizării acestora rezultând că se afla sub influența mai multor substanțe psihoactive.
În ceea ce privește dinamica producerii accidentului, s-a reținut de către procuror că impactul dintre autoturismul marca Mercedes condus de inculpatul Vlad Pascu și pietoni a fost pe acostamentul din dreapta al DN 39, pe sensul de deplasare spre localitatea 2 Mai, astfel că mașina a pătruns cu roțile din partea dreaptă pe acostament, peste marcajul continuu longitudinal.
S-a mai reținut în rechizitoriu că producerea accidentului a fost cauzată de un cumul de factori, respectiv conducerea autoturismului de către Vlad Pascu sub influența substanțelor psihoactive, cu viteză peste limita legală și cu încălcarea marcajului ce delimitează carosabilul de acostament, dar și deplasarea necorespunzătoare a pietonilor, pe partea dreaptă a acostamentului în direcția de deplasare, contrar prevederilor art. 72 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 (care obligă pietonii la deplasarea pe acostamentul din partea stângă a drumului în direcția de mers, în absența trotuarului).
Acestea sunt doar o parte din concluziile anchetatorilor.
Daniel ALBU