Când va dispune Constanța de o nouă sală de spectacole? Interviu cu Erwin Şimşensohn, directorul Teatrului de Stat Constanţa

0
290

Constanța nu dispune, în prezent, de o sală de teatru pe măsura potențialului economic al orașului. Directorul Teatrului de Stat Constanța, Erwin Șimșensohn, a declarat, în cadrul unui interviu acordat Focus Press, că este foarte greu de prioritizat construcția unei noi săli de teatru la Constanța, în contextul altor probleme identificate în oraș.

„Pentru un teatru mare, nu știu să existe un proiect în acest moment. Discuții au fost. Voință politică există. Îmi dau seama că este foarte greu de prioritizat, pentru că întotdeauna presiunea electorală există, există presiunea populației. Întotdeauna se va spune că este mai important un spital regional, spitalul de boli infecțioase, repararea străzilor, etc. Întotdeauna va fi ceva mai important. Va fi foarte greu de convins cineva că se va putea acorda prioritate construcției unei săli de spectacole în contextul în care avem multe probleme. Pe termen lung, o sală de spectacole și o investiție serioasă în infrastructura culturală este, de fapt, o investiție într-o viață mai bună a cetățenilor. Este o formă de a ridica nivelul calității oamenilor”, a spus Erwin Șimșensohn.

Directorul instituției a mai spus, că atât vechea administrație locală, cât și cea actuală, a sprijinit, cel puțin la nivel de discurs, cultura constănțeană.

„Cred că este unul din marile minusuri. Cumva este frustrant acest lucru. Vă spun că și în administrația anterioară și în administrația actuală, la nivelul discursului, sprijin există, dorință și bunăvoință există. Le-am simțit de fiecare dată, oamenii chiar au deschiderea către cultură, care nu există în alte județe”, a mai precizat directorul Teatrului de Stat Constanța.

Erwin Șimșensohn a făcut o comparație și cu situația din restul țării, la capitolul cultură și evidențiat faptul că municipiul Constanța are un potențial economic „extraordinar”. Totodată, acesta a făcut din nou apel la infrastructura din oraș, în acest sens.

„Am discuții cu colegii mei, directori de teatre, care întâmpină probleme foarte grave, pentru că primul lucru unde se taie este la teatre (n.r. din buget) (…) Este singurul oraș mare din România, cu un potențial economic extraordinar…sunt orașe în țară care nu au potențialul economic al Constanței. Nu au firmele cu puterea care există aici, nu au portul, nu au multe lucruri (…) Sunt orășele cât un cartier constănțean, care au teatre impozante, frumoase, mari, care din păcate nu sunt folosite. La noi, aici, unde avem și teatru, operă, zona independentă, avem și o facultate de Artă, avem studenți la Actorie, la Muzică. Este o efervescență care trebuie încurajată, dar este foarte greu dacă nu avem și o infrastructură care să deservească toată această efervescență”, a mai spus Șimșensohn.

Acesta a vorbit și de importanța colaborării între autoritățile locale și Teatrul de Stat Constanța, în vederea construirii unei noi săli de spectacole la Constanța.

„Trebuie identificată sursa financiară, identificat un teren, unde să se poată face așa ceva și o voință politică”, a mai punctat Erwin Șimșensohn, în cadrul interviului pentru Focus Press.

Petruț IACOB

VIDEO:

https://fb.watch/eNe6iL-5ZN/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.