Carantina din primele 2 săptămâni, de la Ovidiu, a fost ilegală!?

0
2395
Carantină în localitatea Ovidiu. FOTO Focus PRESS

Gafă a reprezentanților MAI, cu privire la măsurile de carantinare a orașului Ovidiu: prima parte a carantinei, din perioada 7- 21 noiembrie, este cel mai probabil ILEGALĂ, iar amenzile aplicate în acest interval ar putea fi anulate de instanță. De ce? Pentru că ordinul Ministerului Afacerilor Interne Nr. 4659859/2020 din 7 noiembrie 2020, emis de Departamentul pentru Situații de Urgențăconține date GREȘITE. Cel puțin teoretic, pentru că, practic, în România totul este posibil.

A nu se înțelege că le ținem partea celor care refuză să respecte litera și spiritul legii. Dar când cei responsabili cu aplicarea legii nu sunt în stare să emită un act corect și comit astfel de erori grave, ar merita să suporte ei amenzile.

Nulitatea absolută a ordinului de ministru se trage de la coordonatele greșite, menționate în cuprinsul documentului, care trebuie să încadreze localitatea carantinată pe hartă. La prima vedere, nu ar fi nimic în neregulă. “Mulți văd, puțini cunosc”, vorba românului.

Dar un specialist, care a verificat aceste coordonate, trecute pe pirmul ordin de carantinare a orașului Ovidiu, ne-a confirmat că acestea nici nu există. La introducerea acestora în orice sistem GPS, sistemul va arăta că este o greșeală, iar datele introduse sunt greșite.   

Totul a ieșit la iveală în momentul în care o doamnă a fost amendată de un polițist, fiind mult în afara localității Ovidiu, în zona Lukoil de pe varianta Ovidiu, conform hărții de mai jos. În momentul în care s-a încercat verificarea legalitatea sancțiunii prin verificarea coordonatelor, surpriză! Acestea sunt inexistente.

Și-au dat seama de gafă, dar n-au zis nimic?!

Nu se știe cum și-au dat seama de gafă cei de la MAI, dar al doilea ordin, privind prelungirea măsurii carantinei pentru orașul Ovidiu, conținea alte coordonate, de data aceasta fiind cele corecte.

Asta înseamnă că sancțiunil aplicate după prelungirea carantinei, din perioada 21 noiembrie – 5 decembrie, sunt legale, ca și cele care vor fi aplicate începând cu 5 decembrie, odată cu prelungirea, din nou, a acestei măsuri.

Revenind la prima perioadă, din punct de vedere legal, sancțiunile aplicate în baza primului ordin nr 4659859/2020 din 7 noiembrie 2020, sunt lovite de nulitate, întrucât nu au fost aplicate în perimetrul indicat de coordonatele reale ale localității Ovidiu. De fapt, au fost aplicate între coordonate inexistente. Mai pe românește, dacă ordinul s-a dat greșit, și amenzile s-au aplicat tot greșit și trebuie anulate în instanță.

Și dacă tot există un precedent, vom verifica legalitatea carantinării și celorlalte localități din jur. Nu este exclus ca vreuna să fi fost trecută în normativ cu unele coordonate din mijlocul Atlanticului.

Vom reveni.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.