Care sunt condițiile să primiți pensie pentru anii munciți în străinătate? Iată ce spun avocații

0
1543
Muncă sub stres

Odată ce Occidentul și-a deschis barierele față de forța de muncă din România, odată cu integrarea României în Uniunea Europeană, foarte mulți români au profitat de ocazie și și-au găsit locuri de muncă în toată Europa. Bineînțeles, sunt destui care muncesc și în state non-UE, precum Norvegia, dar care participă pe deplin la Spaţiul Economic European şi la Acordul Schengen.

Oricare dintre noi are rude sau prieteni care muncesc în străinătate. Mulți dintre ei s-au mutat definitiv acolo, alții, în schimb, intenționează să revină în România, mai devreme sau mai târziu. Există totuși o dilemă, în ceea ce-i privește pe românii care au deja o oarecare vechime în câmpul muncii din țări precum Spania, Italia, Germania sau Norvegia, și anume: anii munciți în aceste țări sunt considerați vechime în muncă sau nu, pentru a putea beneficia de pe urma lor după pensionare.

Ce spune avocatul

Răspunsul la această întrebare l-am primit de la avocatul Cătălin Niță, din Baroul București, specialist în Dreptul muncii:

n măsura în care angajatul persoana care a muncit în străinătate, poate dovedi raportul de muncă desfășurat în străinătate, da, este vechime în muncă. Cerința esențială este ca dumnealui să se adreseze casei teritoriale de pensii, să facă dovada activității prestate în străinătate, să-și completeze formularele care sunt utilizate în relațiile acestea de extraneitate a pensiei de către Casa Națională de Pensii, urmând ca autoritățile să facă demersuri în ceea ce privește colectarea informațiilor despre vechimea în muncă realizată. Dar salariatul trebuie să știe că dacă a muncit legal în afara țării, indiferent că a muncit în  Uniunea Europeană sau în afara ei, vechimea muncă este recunoscută”.

Prin urmare, pentru cei care caută un loc de muncă în străinătate, dar și pentru cei care vor să revină în țară, aceștia trebuie să știe că legislația din România le permite să-și cumuleze anii de pensie doar dacă au un contract de muncă valabil, care poate fi dovedit cu acte. În cazul muncii ”la negru” nu există asemenea beneficii. Așadar, dacă vă căutați un loc de muncă peste hotare, nu vă mulțumiți doar cu beneficiile unui job oferite „pe moment”, dar fără contract de muncă, ci căutați să munciți legal, pentru a putea beneficia și mai târziu.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.