În perioada iunie – noiembrie 2024, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) a implementat proiectul cu co-finanțare nerambursabilă a Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) Reverberații culturale actuale: patrimoniul tomitan între trecut și viitor, contract P0105/02.02.2024, aria tematică Patrimoniul Cultural Material, sesiunea de finanțare I/2024.
MINAC, instituție care a fost aplicant și lider, a implementat acest proiect în parteneriat cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București (IAB) și Facultatea de Istoria și Teoria Artei (FITA) din cadrul UNARTE București. Proiectul a vizat readucerea în atenția publicului larg a Tezaurului de sculpturi de la Tomis, descoperit la Constanța cu mai bine de șase decenii în urmă și care a devenit, cu timpul, o descoperire emblematică pentru spațiul tomitan și pentru patrimoniul instituției.
În cadrul proiectului au fost desășurate mai multe activități cultural-educative și științifice, printre care amintim: organizarea, sub egida Sesiunii Științifice Internaționale „Pontica” (ediția 57), a unei mese rotunde și a unui workshop de conservare-restaurare adresate studenților și specialiștilor în domeniu, organizarea unei expoziții foto-documentare, dar și realizarea unui catalog și a unei website dedicat: https://tezaurminac.ro. Elaborarea catalogului Tezaurul de sculpturi de la Tomis – Constanța a fost o muncă laborioasă, care a însemnat un important efort al întregii echipe implicate, scopul final fiind acela de a readuce în atenția publicului valorosul depozit de sculpturi descoperit întâmplător la Constanța, în anul 1962, în timpul unor lucrări edilitare. Publicul iubitor de istorie va avea astfel ocazia de a revedea artefactele componente ale tezaurului într-o nouă prezentare tipărită, ce va fi lansată vineri, 22 noiembrie 2024, ora 13:00, la sediul Universității „Ovidius” Constanța, Aleea Universității nr. 1, Campus Universitar, Corp A, etaj I.
Evenimentul lansării va fi augmentat și de vernisajul expoziției foto-documentare La marginea Imperiului. Zeii cetății Tomis, care prezintă zeitățile componente ale tezaurului de sculpturi, istoricul descoperiri acestora, precum și analogii cu reprezentări sculpturale din diferite alte zone ale Imperiului Roman.
Prin acest proiect, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a avut posibilitatea de a atrage atenția, din nou, asupra patrimoniului istoric extraordinar existent în Dobrogea și de a facilita apropierea publicului larg de acesta.
A.C.