Câți deținători legali de arbalete avem în Constanța și câți or mai fi care nu le-au declarat. Ce spune IPJ și care este regimul juridic al acestora

0
1043
Vârfurile săgeților au rămas înfipte în pisici. FOTO Facebook

Deținerea și folosirea unor arme nedeclarate le-au adus unora sancțiuni ursturătoare, până la condamnări. Indiferent că vorbim despre arme letale sau neletale, pistoale cu glonț, cu bile de cauciuc sau arme cu săgeți, cum ar fi arbaletele, există norme stricte privind deținerea, folosirea sau purtarea lor. Totuși, așa cum se știe, există și persoane care nu respectă aceste reguli.

În temeiul Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, arbaletele destinate tirului sportiv, precum şi muniţia corespunzătoare, fac parte din categoria a III-a a armelor şi muniţiilor neletale – arme supuse declaraţiei (notificării prelabile – n.r.).
Art. 5 alin. 3 şi 5 din Lege prevede că armele neletale, inclusiv arbaletele, pot fi deţinute şi, după caz, purtate şi folosite de persoane fizice cu condiţia înregistrării acestora la autorităţile competente, în condiţiile prevăzute de prezenta lege, iar evidenţa posesorilor de arme letale şi neletale, a armelor deţinute de aceştia, precum şi a documentelor prin care se acordă dreptul de a le deţine, purta şi folosi se ţine, la nivel local, de către inspectoratele de poliţie judeţene, în cazul nostru IPJ Constanța, care au eliberat aceste documente.

Art. 11 alin. 2 prevede: ”armele neletale pot fi deţinute, purtate şi folosite numai după ce acestea au fost inregistrate la serviciul armelor înregistrate la autorităţile competente, în condiţiile prezentei legi”.

În cele ce urmează, ne vom limita la armele neletale, în speță, la arbalete, mai ales că, recent, un individ care, ori stă prost cu cerebelul, ori are o problemă cu unele animale, s-a apucat să omoare pisici, în comuna Poarta Albă, folosind o astfel de armă. Inițial s-a crezut că este vorba despre vreun ”Robin Hood” de Poarta Albă, care folosește un arc cu săgeți pentru a se distra, dar grație unor cititori, am aflat și noi că nu orice săgeată poate fi propulsată cu un arc, iar cele folosite pentru uciderea pisicilor proveneau, mai mult ca sigur, de la o arbaletă, mânuită de un dereglat psihic, în scop de distracție.

Dacă vă întrebați cine ar deține o astfel de armă, o să fiți uimiți. În urma răspunsului primit din partea IPJ Constanța, la întrebarea: ”Câte persoane sunt înregistrate la nivelul județului Constanța ca fiind deținătoare de arbalete?”, am fost informați că sunt 34 de persoane pasionate de acest ”sport”. Sunt 34 de deținători legali de arbalete.

În aceste condiții, putem deduce că, în realitate, posesori ai unor astfel de arme pot fi mult mai mulți, doar că nu toți le-au declarat la Poliție.

Un astfel de caz poate fi și cel de la Poarta Albă, unde polițiștii au deschis un dosar penal, pentru a-l identifica pe individul care a tras cu arbaleta pentru a ucide mai multe animale nevinovate care nu ar putea face rău cuiva.

Daniel ALBU

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.