Măsuri fără precedent, la Curtea de Apel: dosarul de corupție al lui Boris Parpală, amânat din cauza aglomerației de la instanțe

0
1233
Palatul de Justiţie, foto: Focus Press

Din cauza numărului mare de dosare penale aflate pe rolul Curții de Apel Constanța, dar și al părților implicate, judecătorii au luat o măsură excepțională, pentru data de joi, 18 martie.

Judecătorii Curții de Apel Constanța au decis amânarea unor cauze aflate pe rol și care erau pe ordinea de zi, joi, 18 martie. Potrivit acestora, multe dintre termene au fost amânate, pentru a limita numărul persoanelor.

Având în vedere numărul cauzelor penale înregistrate pe rolul completului C2 Apel şi C2 -Apel minori, natura infracţiunilor ce face obiectul acestor cauze, complexitatea lor, dar şi în vederea eliminării aglomerării de persoane în incinta şi în perimetrul de activitate al instanţele judecătoreşti, precum şi limitarea la maximum posibil a deplasării tuturor participanţilor la activităţile judiciare, dat fiind contextul pandemic actual, generat de virusul SARS-COV 2, în conformitate cu dispoziţiile art. 353 alin. 10 Cod procedură penală, preschimbă termenul de judecată la data de…”. Acest mesaj apare în mai multe dosare aflate pe ordinea de zi de joi.

Această decizie a fost luată și în dosarul lui Boris Parpală, fostul director al Direcţiei pentru Agricultură Constanţa, cercetat pentru infracțiuni de corupție, dar și în cazul unor polițiști din județul Tulcea, cercetați tot într-un dosar de corupție.

Dosarul lui Parpală, aproape la final

Boris Parpală, fost director al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Județului Constanța, a fost trimis în judecată de către DNA pentru efectuare unor acte de comerț incompatibile cu funcția, folosire a influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată, evaziune fiscală, spălare de bani şi transmiterea fictivă a părților sociale ori a acțiunilor deținute într-o societate comercială.

Totodată, în dosarul de trimitere în judecată apare şi SC Fatum Consulting SRL, firma administrată de acesta. Mai exact, Parpală a determinat 22 de primării din judeţul Constanţa să încheie contracte inutile cu firma lui. În perioada de 2012 –2015, Parpală, în calitate de administrator al firmei menţionate, a înregistrat în contabilitatea acesteia operațiuni fictive și cheltuieli nereale, diminuând astfel baza impozabilă, cu efectul prejudicierii bugetului de stat cu suma de 445.831 lei, reprezentând impozit pe profit și taxă pe valoare adăugată.

De asemenea, potrivit DNA, în 2013 Parpală a investit o parte din sumele obținute în urma contractelor încheiate cu cele 22 de primării pentru concesionarea unui teren în județul Constanța, înființarea unei livezi și edificarea unei construcții pe terenul respectiv, ascunzând astfel originea ilicită a sumelor respective.

La data de 6 februarie 2014 a transmis în mod fictiv părțile sociale deținute în cadrul SC Fatum Consulting SRL către o persoană, deși ulterior a continuat să beneficieze de activitatea societății și a continuat să efectueze operațiuni comerciale în numele acesteia, cu scopul îngreunării urmăririi penale. La ultimul termen de marţi, 8 mai, Tribunalul a decis amânarea cauzei pentru depunerea la dosar a unui raport de expertiză contabilă şi pentru depunerea unor eventuale obiecţiuni. În ianuarie 2020, instanța de fond l-a condamnat pe Parpală la o pedeapsă de 5 ani și 3 luni de detenție, cu executare, însă sentința a fost atacată la Curtea de Apel.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.