Numărul mare de infectări cu noul coronavirus bagă Capitala în scenariul roşu, ceea ce înseamnă că urmează să fie închise unităţile şcolare. La Constanţa, bilanţul de duminică seara indică 4.230 de persoane infectate cu SARS-CoV-2, de la debutul pandemiei, şi 96 de decese în total.
Municipiul Bucureşti şi judeţele Vâlcea şi Alba prezintă cea mai mare incidenţă cumulată a cazurilor de infectare cu noul coronavirus, calculată în ultimele 14 zile, la mia de locuitori – 3,02 – Bucureştiul, Vâlcea – 2,97, Alba – 2,86, potrivit raportării transmise duminică de Grupul de Comunicare Strategică.
Dincolo de aceste calcule şi măsurile pe care autorităţile le dispun, există o serie de neclarităţi sau o lipsă de comunicare atunci când cetăţenii simpli încearcă să afle ce este de făcut atunci când suspectează că sunt infectaţi, ce înseamnă „contact direct“ al unei persoane infectate şi aşa mai departe. În judeţul Constanţa (ca şi în multe alte judeţe din ţară), demersurile de clarificare a „misterului“ anterior menţionat se transformă în veritabilă anchetă. Pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa nu există suficiente informaţii, iar la telefonul DSP răspunsul primit a fost, după multe insistenţe: „Se solicită Serviciul de Ambulanță prin 112 și Serviciul de Ambulanță va ști să-i direcționeze către spitalele corespunzătoare. Dacă ei se deplasează singuri și se testează, iar rezultatul este pozitiv, toate rezultatele sunt direcționate către DSP Constanța. DSP Constanța ia legătura cu persoana în cauză și cu Serviciul de Ambulanță și se va deplasa o ambulanță, pentru a duce pacientul la spital, iar medicul curant va decide pașii de urmat conform Ordinului nr. 1513“, a explicat, pentru Focus Press, prin apel TELVERDE, un reprezentant al Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța din cadrul Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI).
De precizat că, anterior acestui apel, Focus Press a solicitat informaţii de la directorul DSP, Cristina Schipor, care însă a precizat că este în concediu şi ne-a indicat să luăm legătura cu directorul adjunct, Ramona Iliuță, care îi ține locul. Însă, și acesta ne-a direcționat mai departe. În fine, trecem peste acest episod şi ajungem la următoarea realitate: am identificat în ţară doar două direcţii de sănătate are oferă răspunsuri chiar pe site-urile oficiale:
DSP Bucureşti – Ce avem de făcut dacă avem simptome, suntem contacţi sau suntem depistaţi COVID pozitiv?
şi
Iată, parţial, ce ne învaţă postările acestor direcţii de sănătate: dacă suspectăm că suntem infectaţi, rămânem acasă în izolare; sunăm la medical de familie şi îl informăm despre starea medicală; anunţăm urgent direcţia de sănătate prin e-mail sau la telefon (în cazul DSP Constanţa, conform site-ului oficial, sunt disponibile e-mailurie: secretariat@dspct.ro relatii.publice@dspct.ro, iar numărul de telefon este 0241-838330). Mai departe, trebuie aşteptată ambulanţa trimisă de DSP, care va face testarea (!!!). Dacă starea de sănătate se agravează, sunăm 112, pentru consult medical şi eventuală internare. Restul detaliilor le găsiţi în linkurile de mai sus.
Interesant este că mai multe detalii despre infectare şi ce înseamnă contact al unei persoane infectate găsim pe site-ul Ministerului Sănătăţii din Danemarca, unde sunt postate informaţii inclusiv în limba română, după cum se poate observa dacă accesaţi următorul link:
Sperăm că aceste informaţii vă sunt de folos şi totodată sperăm că şi DSP Constanţa le va lua cu copy/paste şi le va afişa pe site-ul propriu, pentru o bună informare a cetăţenilor din judeţul Constanţa, cetăţeni contribuabili la bugetul din care sunt plătiţi angajaţi ai instituţiilor de stat.
Telefoane pentru persoanele care au luat contact cu un caz pozitiv SARS-CoV-2: 0720.900.050 / 0728.111.987, luni – ineri – 08.00 – 20.00; sâmbătă-duminică – 0241-838330; Telverde: 0800 800 139, NON-STOP.
A.C.