Ce salarii au angajaţii de la serviciul care ne încasează taxele şi impozitele

0
4427

Salariul minim brut pe economie a crescut la 2.300 de lei în ianuarie 2021, adică oamenii primesc 1.386 de lei „în mână“, cu 40 de lei mai mult decât în 2020. Un salariu derizoriu, având în vedere că România se află pe ultimele locuri în UE la grila de salarizare. Astfel, plătim taxe și impozite mai mari ca țările unde salariul minim pe economie este mult mai mare decât la noi. Paradoxal, nu? Revenind la taxe și impozite, în țara noastră în ultimii ani s-a conturat un trend prin care bugetarii câștigă mai bine decât cei din mediu privat, deși multă vreme a fost invers. Am luat la “puricat” salariile funcționarilor publici de la Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța, iar cel mai mic salariu de bază este de 4.515 lei, pe un post de referent asistent cu studii medii.

La Constanța, orașul unde lumea se plânge de muncă multă și bani puțini, există și oameni remunerați cu sume colosale. Mai exact, cei care lucrează la SPIT se pot considera norocoși din punct de vedere financiar, deoarece salariile sunt pe măsura muncii depuse, în unele cazuri, în altele nu. Salariile lor sunt, în cele mai multe dintre cazuri, mai mari decât cele ale constănţenilor care vin zi de zi în contact cu ei pentru a-şi plăti dările.

Așa cum este normal, cel mai bine plătiţi sunt şefii, dar nici inspectorii sau consilierii nu stau prost la capitolul venituri încasate. De exemplu, în luna septembrie 2020, cel mai mic salariu de bază a fost de 4.515 lei, iar cel mai mare de 15.200 lei. Iată cum se împart salariile: pentru funcțiile de execuție, adică inspectori, consilieri etc., salariul minim este în jur de 4.500 lei, mediu de 6.000 lei, iar maximum de 9.000 de lei. Când vine vorba de funcțiile de conducere lucrurile se schimbă.

La acest capitol intră șefii de agenții fiscale, șefii de birouri, directorii adjuncți și directorul executiv, în speță Cristina Aldea. Aceasta are un salariu de 15.200 de lei, iar directorii adjuncți, Gabriela Ganea și Carmen Aurelia Trentea-Tatu, cea care a fost achitată în dosarul de abuz în serviciu al fostei șefe SPIT, Virginia Uzun, au un salariu de 13.920. Potrivit organigramei instituției, SPIT Constanța are un număr total de 249 de angajați din care 25 pe funcții publice de conducere, 223 pe funcții publice de execuție și un angajat pe funcții contractuale de execuție.

Angajații SPIT au condiții de siguranță sporite la locul de muncă

Certificarea OHSAS 18001 demonstrează că Serviciul Public de Impozite şi Taxe Constanţa are o abordare proactivă asupra sănătăţii şi securităţii angajaţilor, prin gestionarea riscurilor SSO şi îmbunătăţirea continuă a performanţelor. Instituția a implementat sistemul de management OHSAS în vederea unei mai bune controlări şi gestionări a riscurilor profesionale (accidente, incidente şi boli profesionale) şi a îmbunătăţirii considerabile a performanţelor profesionale.

Avantajele acestei implementări au fost crearea unui sistem de muncă cu riscuri scăzute de accidentare şi/ sau îmbolnăvire profesională; realizarea unui control mai eficient asupra factorilor de risc de accidentare şi/ sau îmbolnăvire profesională; transparenţă şi eficacitatea managementului sănătăţii şi securităţii ocupaţionale prin transpunerea rezultatelor evaluărilor de risc, auditurilor, inspecţiilor etc. în planuri de acţiuni pentru minimizarea riscurilor de accidente și obţinerea unor performanţe superioare din partea angajaţilor, prin asigurarea “stării de bine” la locul de muncă.

 Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.