Într-o eră a expansiunii urbane dezordonate, integrarea artefactelor istorice și a bogăției culturale în peisajul orașelor nu mai este doar o provocare, ci o oportunitate de a construi un dialog între trecut și viitor. De la vestigii arheologice expuse în public, la clădiri de patrimoniu transformate în spații culturale vibrante, unele orașe din țară se bucură de noi oportunități care demonstrează că istoria poate rămâne în inima modernizării.
Oamenii sunt cei care oferă valoare unui loc , iar orașul Constanța amplasat la intersecția mai multor civilizații oferă și o vastă moștenire culturală cu influențe diverse în arhitectură, gastronomie, tradiții, religii și stil de viață. De asemenea, Constanța mai are o caracteristică unică în țară, care poate ajuta orașul să își traseze un nou curs de dezvoltare, cu focus pe prosperitate și cu soluții pentru problemele cu care se confruntă locuitorii: este singurul oraș din țară care are în zona centrală un teren extins ce permite dezvoltarea unui proiect urbanistic de mare anvergură. Suprafața respectivă aparține Oil Terminal, este nevalorificată de mai bine de un deceniu, iar integrarea în circuitul economic și social este limitată de două bariere: este un teren contaminat de reziduuri petroliere și nu beneficiază de o soluție de conectivitate care să asigure un trafic fluid în zonă.
Dezvoltatorul ieșean IULIUS, recunoscut în țară pentru proiecte de regenerare urbană de impact, a propus o investiție de 800 de milioane de euro pentru această zonă, care ar putea schimba fața orașului. Compania și-a asumat costurile de decontaminare a terenului, iar săpăturile care s-a desfășurat pe teren au scos la iveală vestigii arheologice, ce vorbesc despre rădăcinile orașului.
Descoperiri arheologice în Constanța: artefacte, vestigii și un pasaj roman
Conform informațiilor puse la dispoziție de către experții de la Institutului de Arheologie din Iași al Academiei Române și Muzeul de Istorie Constanța în extremitatea de sud-vest a necropolei Tomisului oferă o imagine de ansamblu asupra terenului, unde IULIUS propune un proiect. Până acum, au fost identificate peste 300 de complexe, dintre care mai mult de 200 sunt antice, restul fiind structuri moderne sau intervenții contemporane.
Marea majoritate a descoperirilor datează din secolele II-III d.Hr., însă au fost documentate și vestigii mai timpurii, din secolul I d.Hr., precum și complexe mai târzii, din perioada romană târzie (secolele IV-VI d.Hr.).
Printre descoperirile majore se numără peste 200 de complexe funerare care datează din secolele I-VI p.Chr., constând în morminte de incinerație și de înhumație, structuri funerare din zidărie sau din blocuri de calcar, precum și un drum antic folosit pentru procesiuni funerare. Printre obiectele descoperite de către cercetători se numără opaițe, vase utilizate pentru arderea substanțelor aromatice, obiecte de vestimentație (catarame, fibule, nasturi, ținte de încălțăminte), bijuterii, obiecte de uz cotidian, monede antice și alte obiecte din ceramică, os și metal aflate în diferite stadii de conservare.
Pe lângă toate acestea, o altă descoperire importantă este un pasaj subteran de acces (dromos), construit din cărămidă zidită. În cazul acestuia, specialiștii recomandă conservarea și integrarea sa în viitorul proiect mixed-use, astfel încât istoria să fie atât protejată, cât și redată comunității ca parte din viitorul spațiu urban modern.
IULIUS integrează în proiectele sale elementele de istorie și cultură locală
Însă, pentru a înțelege mai bine abordarea IULIUS cu privire la gestionarea vestigiilor istorice, ne putem uita la celelalte proiecte ale companiei, iar un exemplu este proiectul Palas din Iași. Amplasat lângă Palatul Culturii, construirea proiectului mixed-use a scos la iveală elemente de istorie și vestigii, ce au fost valorificate, fiind integrate unitar cu parcul și clădirile moderne.
Într-o manieră similară se va proceda și în Constanța, acolo unde IULIUS va trata fiecare descoperire conform indicațiilor oferite de cercetători: unele vor fi integrate în noul proiect, altele vor ajunge la muzeu. Astfel, IULIUS aduce, atât un plus de valoare orașului prin dezvoltare urbană, punând în valoare rădăcinile sale.
A.C.