Ce se întâmplă cu vaporașele din Constanța: acum un an și jumătate era adoptat proiectul pentru casarea și vânzarea lor

0
712

A trecut un an și jumătate de când a fost adoptat, de Consiliul Local Constanța, proiectul inițiat de primarul Vergil Chițac, care prevede casarea și vânzarea celor cinci vapoare aflate la intrările/ieșirile din oraș. În prezent, nu există noutăți despre această inițiativă, conform celor precizate de reprezentanții Primăriei Constanța pentru Focus Press.

În urmă cu trei luni, Primăria Constanța arăta că vapoarele vor fi evaluate pentru a putea fi valorificate, iar în urmă cu jumătate de an, primarul Constanței, Vergil Chițac, spunea că „se lucrează la proiectul tehnic pentru simbolurile care vor înlocui vaporașele”.

De altfel, anul trecut, edilul-șef, a transmis, în cadrul unui interviu acordat pentru Focus Press, că va exista un concurs de soluţii pentru a se stabili ce se va pune în locul vapoarelor de la intrările/ieșirile din oraș.

„Constanța nu este reprezentativă doar prin vaporașe, Sigur, avem Șantierul Naval, avem Marină Militară. Constanța este reprezentativă și prin altele. Constanța este un oraș vechi, istoric. Sunt depreciate vapoarele și există discuția pe care am lansat-o, să vedem câte mai rămân, dacă mai rămân toate și dacă rămân în poziția asta. Nu o să stabilesc eu lucrul acesta. Trebuie spus că se va face în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România, printr-un concurs de soluții. Când nu știi ce trebuie făcut, apelezi la un concurs de soluții”, spunea Vergil Chițac.

„HCL a creat cadrul legal, dar asta nu înseamnă că mâine se întâmplă. Trebuie să facem un concurs de soluții cu ce punem în loc, cum trebuie să arate ce punem în loc. Lucrul acesta va fi public. Veți avea acces la așa ceva. Vă veți exprima opinia. Lucrurile acestea nu se fac de pe o zi pe alta și nu face primarul că așa vrea el. Eu nu mă pricep, arhitecții se pricep. S-a creat premisa legală a acestui lucru”, mai explica Vergil Chițac pentru Focus Press.

Context

Proiectul de hotărâre pentru casarea și vânzarea celor cinci vapoare din Constanța a fost adoptat, de Consiliul Local Constanța, pe 31 martie 2022, cu 17 voturi „pentru” și 8 „împotrivă”. Atunci, doar consilierii locali din partea PSD au votat împotrivă. Este vorba de Proiectul de hotărâre cu numărul 44 – Proiect de hotărâre privind aprobarea trecerii unor bunuri mobile – mijloace fixe din domeniul public în domeniul privat al municipiului Constanța.

În referatul de aprobare se aducea la cunoștință gradul de degradare ridicat, de peste 50%, al mijloacelor fixe de tip elemente navale – vedete maritime (vaporașe) amplasate pe domeniul public al municipiului Constanța.

„Se constată încetarea uzului sau interesului public local prin prisma faptului că bunurile mobile identificate ca vedete maritime sunt în stare de degradare avansată, de peste 50%, fiind necesară casarea acestora, lucrările de remediere a acestora implicând costuri foarte mari”, se arăta în proiectul de hotărâre.

A existat și o campanie on-line, prin care constănțenii strângeau semnături pentru salvarea vapoarelor: „Spune NU desființării vaporașelor simbolice din Constanța”. Aceasta a strâns peste 5.000 de semnături.

Cele cinci vapoare au fost amplasate în Constanța, în anul 2003, în timpul mandatului primarului de atunci, Radu Mazăre. Acestea au aparținut Poliției de Frontieră și au fost transferate cu titlu gratuit Primăriei Constanța, printr-o hotărâre de guvern.

Petruț IACOB

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.