Se prefigurează un an electoral (2024) greu pentru partidele aflate la guvernare. Pe fondul nemulţumirilor sociale, economice, a restricţiilor care au dus la inventarea şi creşterea peste noapte a unui nou partid anti-sistem (AUR), PSD şi PNL caută soluţii de depăşire a crizei. Un recent sondaj de opinie cotează AUR cu peste 20%, fapt care a condus la speculaţii privind negocieri între PSD şi PNL despre stabilirea de liste comune pentru alegerile din 2024. Momentan, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a negat că există o intenţie referitoare la liste comune de candidaţi, dar mai mulţi lideri PSD şi PNL au confirmat, însă, că există discuţii „privind mai multe variante de lucru”.
În teritoriu, AUR „ia faţa” PNL-ului, în sensul că mai mulţi primari de la PSD au fost abordaţi de George Simion pentru negocieri. Ce doreşte Simion? Garanţia că AUR obţine cât mai multe mandate de viceprimari şi consilieri locali, în schimbul susţinerii candidaţilor PSD pentru fotoliile de primar.
Ce face PNL în această situaţie? Momentan, se asigură că zvonurile cum că mai mulţi primari liberali vor pleca la PSD în prag de alegeri nu vor deveni realitate, aşa cum se vehiculează în ultima perioadă. Aşa că… parlamentarii PNL au început să frecventeze judeţul, deşi nu este an electoral.
Secretarul general al PNL Constanţa, deputatul Marian Cruşoveanu, a declarat că, momentan, nu există intenţia unor liste comune cu PSD, dar că o astfel de decizie oricum se stabileşte la centru, şi nu în teritoriu.
„Despre acest subiect vreau să reținem următoarele două lucruri: 1. La nivel local, PSD este adversarul nostru și rămânem consecvenți cu votul dat de către constănțeni. Nu există niciun fel de colaborare între Filială PNL Constanța și Organizația PSD Constanța. 2. În ceea ce privește listele comune pentru anul electoral 2024, la acest moment vă pot spune că acesta este doar un subiect de presă, pentru că această temă nu s-a discutat în forurile de conducere ale PNL, cum sunt BEX sau BPN. Având în vedere că trei din cele patru rânduri de alegeri au un caracter general, adică europarlamentarele, parlamentarele și prezidențialele, într-o astfel de situație, strategia este decisă la cel mai înalt nivel. La momentul la care va exista o decizie pe acest subiect, aceasta va fi făcută publică”, a precizat, pentru Focus Press, Marian Cruşoveanu.
„Ținând cont de contextul în care se află România și de creșterea unui populism cu influențe în afara României, stabilitatea politică ar putea fi un antidot la care să se apeleze. Concluzie: ca parlamentar ales de către constănțeni, vreau să am asigurări ferme că proiectele de interes major pentru județul Constanța vor fi îndeplinite. Acestea sunt subiectele de pe agenda mea, în această perioadă. În plus, orice formă de a fragmenta electoratul cu pseudo-teme, așa cum încearcă populiștii, poate duce la oboseală electorală, implicit la șubrezirea democrației. Aceste mișcări de ritm estic, contaminate de pseudo-legionarism, mizează pe un mod de a obosi electoratul și de a-l descuraja, de aceea anul 2024 ar trebui să fie, în primul rând, anul în care principalul subiect să fie stabilitatea României, prin investiții, pentru a tăia din rădăcină populismul deșănțat, otrăvitor pentru orice sistem democratic”, a mai declarat deputatul PNL.
Alexandra CUCU