Ce spun colegii despre Emil Matei, scafandrul din Mangalia decedat la Eforie

0
4851

Tragedia de vineri, de la Eforie, unde doi scafandri experimentați și-au pierdut viața din cauza unei erori, nu va fi uitată prea curând. Spunem asta pentru că, așa cum se știe, un astfel de incident va fi anchetat și dezbătut mult timp de acum înainte. Spunem asta pentru că, așa cum se știe, în urmă cu 11 ani, alți doi scafandri și-au pierdut viața într-un incident similar, în interiorul epavei unei nave scufundate. Facem referire la Cătălin Ispas și Cristian Zarafu, decedați în toamna anului 2010.

Revenind la cazul actual, nu s-ar putea spune că cei doi scafandri, angajați să facă demersurile necesare obținerii avizelor premergătoare începerii lucrărilor de înnisipare, erau tocmai începători. Referindu-ne strict la cel mai în vârstă,  Emil Matei, de 54 de ani, din Mangalia prietenii și colegii săi spun că era cel mai pregătit dintre toți scafandrii români, astfel încât îi putea învăța și pe alții această profesie.

”Era cel mai acreditat scafandru și supervizor pe care îl cunoaștem, cel mai bun dintre noi toți, care se putea scufunda la adâncimi mari. S-a întâmplat ceva acolo, altfel nu se explică. El nu era omul care să moară la o adâncime de numai 4 metri, pentru că de acolo se poate ieși la suprafață oricum, și dacă îți scoți centura, și dacă doar îți umfl vesta, tot ieși la suprafață, și dacă dai din mâini ieși, este o adâncime mică. Acolo s-a întâmplat altceva”, ne-au declarat colegii și prietenii bărbatului.

Tot apropiații lui Emil susțin că acesta ar fi făcut față oricărei provocări în ceea ce privește scufunadrea, oriunde în lume, însă o eroare precum cea de vineri, 9 aprilie, a pus capăt carierei acesteia, într-un mod tragic.

Daniel ALBU

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.