Ce spun managerii spitalelor COVID din județul Constanța despre situația paturilor de la ATI

1
1112

Cazurile de COVID-19 sunt în creștere în toată țara și implicit și în județul Constanța. La raportarea de luni, 22 martie, în județul nostru au fost 161 de cazuri noi de COVID-19, în ultimele 24 de ore. Totodată, incidența în municipiul Constanța a ajuns la 5.44. În acest context, tot mai multe paturi sunt ocupate în spitalele COVID și suport COVID din județul Constanța. Deși situația paturilor libere pare să nu fie una îngrijorătoare, ei bine, în ceea ce privește locurile libere de la ATI, județul Constanța nu stă prea bine. De câteva zile avem doar 2 locuri disponibile. De exemplu, în cursul zilei de luni cele două locuri libere erau unul la Spitalul Județean și unul la Spitalul de Boli Infecțioase, secțiile de terapie intensivă ale spitalelor COVID de la Mangalia și Medgidia fiind pline.

E din nou aglomeraţie la Terapie Intensivă. Oamenii s-au mai relaxat după ce îmbolnăvirile cu COVID-19 păreau a fi în scădere și au repornit tăvălugul infectărilor. Creșterea numărului de îmbolnăviri este pusă pe seama mutațiilor virusului SARS CoV 2, dar şi a nerespectării regulilor de distanțare. Asta cred și managerii spitalelor din Mangalia și Medgidia.

Așa este de o două luni de zile, cum se eliberează un loc imediat în aceeași zi, la interval de două ore după ce se face curățenia, se și ocupă. Dacă nu sunt pacienții noștri de pe secții care fac forme mai severe ne trimit din județ. Există două variante pentru care secțiile de ATI sunt din nou ala pline. Pe deoparte unii oameni se tratează acasă și vin în ultima secundă la spital când efectiv nu mai pot și nu mai rezistă în această situație, pe de altă parte avem de-a face cu o nouă tulpină mai agresivă care face mai multe ravagii. Acum din start oamenii se simt foarte rău din primele zile de la pozitivare, au febră, au dificultate de respirație și atunci se transformă imediat în forme severe”, a precizat Alina Dan, managerul Spitalului Mangalia.

Pe baza mutațiilor virusului SARS CoV 2 pune și managerul Spitalului Municipal Medgidia aglomerarea secțiilor ATI.

Secțiile de terapie intensive s-au aglomerat din nou pentru că mutația britanică a virusului este mai agresivă decât ceea ce a fost până acum și de aceea oamenii fac forme mai severe. În rest la noi la spital totul este sub control chiar dacă a început să crească numărul de cazuri și automat numărul de internări. Încercăm să facem față și să ducem cu bine ceea ce avem de făcut”, a specificat Eugen Aglițoiu, managerul spitalului Medgidia.

Precizăm că zilele trecute conducerea SCJU Constanța a decis să suplimenteaze paturile de terapie intensivă pentru pacientii aflați în stare gravă din cauza noului coronavirus. 9 paturi speciale de terapie intensivă vor fi disponibile zilele care urmează, pe lângă cele 14 deja existente. În afară de cele 9 paturi ATI, vor mai fi alocate încă 12 paturi terapie intermediară (dotate cu oxigen). Astfel, Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța va dispune de 23 paturi ATI și 42 paturi terapie intermediară (30 existente). De la începutul pandemiei și până în prezent, în cadrul secției Terapie Intensivă a SCJU Constanța au fost tratați 1305 pacienți diagnosticați cu COVID-19.

Ministrul Sănătății susține că se fac eforturi în fiecare zi pentru a creşte numărul de paturi ATI

Ministrul sănătăţii Vlad Voiculescu a afirmat că în fiecare zi se fac eforturi pentru a creşte numărul de paturi la ATI pentru bolnavii de Covid-19, dar a precizat că există o limită şi aceasta este dată de personal. El a precizat că pot fi cumpărate echipamente, pot fi făcute clădiri, dar este o provocare să fie găsit un medic.

Voiculescu a fost întrebat duminică seara, când ar putea avea România 1.600 de paturi ATI pentru bolnavii Covid-19.

În fiecare zi se fac eforturi de la Ministerul Sănătăţii, mai ales în spitale pentru a creşte numărul de paturi, dar există o limită. Limita e dată de personal. În momentul acesta aici la Matei Balş, la unul dintre cele mai mari centre din ţară, centre pe care ne bazăm în prima linie împotriva Covid-19 sunt probleme de personal. Aşteaptă personal care să fie detaşat din alte spital. Dacă aici sunt probleme, vă închipuiţi că peste tot în ţară există limitări. Am pierdut foarte mulţi medici, foarte multe asistente, au plecat în străinătate, nu i-am preţuit aşa cum ar fi trebuit şi asta e principala nenorocire cu care ne confruntăm în momentul ăsta“, a afirmat Voiculescu.

Mihaela GIUGLEA

1 COMENTARIU

  1. Alta vrăjeală … Cum cresc cazurile în Europa cum crește și în Romania… Păi să închidă doar Catolicii de Paști … Toate restricțiile astea aiurea ne fac sa ne intersectam din ce in ce mai des… Din moment ce nu ai voie decât în parc și la cumpărături…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.