Polițistul de la Rutieră, care și-a amendat ”colegul” de la Locală fiindcă a refuzat să se legitimeze, și-a câștigat dreptatea în instanță

22
153283

Un incident din trafic, de la sfârșitul lunii martie a anului trecut, a creat o dispută între doi polițiști de la structuri diferite. Mai exact, un polițist de la Locală a fost amendat de un alt polițist de la Serviciul Rutier, pentru refuzul de a se legitima, în contextul în care cel de la Locală a surprins în trafic un individ beat și fără permis, iar datele sale erau necesare pentru completarea unui proces-verbal de constatare. Din cauza aroganței de care a dat dovadă angajatul Pirmăriei Constanța, polițistul de la Rutieră l-a amendat. Culmea e că tot el a fost sancționat de superiori, motiv pentru care a ajuns în instanță.

Un polițist al Serviciului Rutier a câștigat, în primă instanță, procesul intentat Inspectoratului Județean de Poliție Constanța, a cărei conducere i-a aplicat, anul trecut, o sancțiune disciplinară, în contextul în care acesta și-a făcut treaba.

După decretarea stării de urgență de anul trecut, când nu se putea ieși afară din casă decât în baza unei adeverințe sau a unei declarații, în  noaptea de 30 spre 31 martie un angajat al Poliţiei Locale a tras pe dreapta ”şoferul” unei maşini care circula haotic şi cu luminile stinse. Ulterior polițistul a constatat că cel aflat la volan era băut și nu deţinea permis de conducere şi nici adeverinţă prin care să justifice prezenţa pe stradă. A fost solicitat în ajutor un echipaj al Poliţiei Naţionale, de la Rutieră, pentru că numai Poliţia Naţională poate verifica mai departe în astfel de situaţii, respective poate să întocmească dosar penal.

Polițistul de la Rutieră, Adrian Marian Chisoiu, a solicitat documentele celui de la Locală, pentru a completa procesul verbal, dat fiind că cel din urmă a făcut constatarea în trafic. Doar că ”localul” a început să fie arogant, a refuzat să se legitimeze și chiar I s-a adresat într-un mod superior colegului său de la Rutieră, deși să știa că Poliția Locală se afla, în momentul acela, în suboerdinea Poliției Naționale.  

Astfel, polițistul Adrian Marian Chisoiu a fost nevoit să întocmească două acte de constatare: unul pentru conducere fără permis și sub influența alcoolului, pentru cel aflat cu mașina, și pentru refuz de legitimare, în cazul angajatului primăriei.

A dat IPJ în judecată și a câștigat

Numai că, din cauza faptului că a procedat corect, s-a ales cu o sancțiune disciplinară din partea conducerii IPJ, pe motiv că, prin fapta sa, a afectat imaginea instituției. Polițistul s-a adresat instanței, pentru anularea sancțiunii, iar săptămâna trecută, pe 19 martie, Tribunalul Constanța i-a dat câștig de cauză.

Anulează Dispoziţia Şefului Inspectoratului nr. 98073 din 05.05.2020 prin care s-a dispus sancţionarea disciplinară cu diminuarea salariului funcţiei de bază cu 5% pe o perioadă de o lună. Obligă pârâtul la restituirea către reclamant a drepturilor salariale reţinute prin diminuare în baza Dispoziţiei Şefului Inspectoratului nr. 98073 din 05.05.2020 prin care dispus sancţionarea disciplinară. Admite cererea şi obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 700 lei cu titlu de cheltuieli de judecată constând în onorariu avocaţial. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunțată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 19.03.2021”, se arată în încheierea de ședință.

Interesant este faptul că citat ca martor în proces a fost individul prins beat și fără permis, care a dat declarații în favoarea polițistului care i-a făcut dosarul penal. Și acest martor a confirmat modul arogant în care polițistul local s-a adresat celui de la Rutieră. Această situație este una fără precedent.

Daniel ALBU

22 COMENTARII

 1. Nu a fost deloc asa cum relatati voi.
  Cel de la locala a depistat in trafic o persoana ce parea sub influenta bauturilor alcoolice.
  A fost chemat in sprijin pe cel de la rutiera, iar cel de la rutiera fiind frustrat ca a fost deranjat la o ora tarzie, a scornit ca ca cel de la locala nu s a legitimat. Exista toata filmarea. Cel de la locala a castigat contestatia la amenda.

  • Da cum să nu. Poate nu ai înțeles că au existat martori și da, acea filmare care confirmă cele prezentate în articol. De unde stii tu că nu s-a întâmplat așa și că a fost altfel? Declină-ți identitatea :)) Sau poate esti ”localul” care vrea sa se disculpe? :))

  • Cu tot respectul pe care se pare ca nu il meritati, am o intrebare simpla. S-a legitimat?

   O completare la comentariul meu este ca cel de la Rutiera nu ar fi fost “deranjat” daca nu ar fi fost in timpul serviciului. Din cate stiu eu, in timpul serviciului nu este un deranj, pentru ca asta faci, iar in afara programului esti civil, situatie in care nu ar fi fost “deranjat”.

   Completarea care lipseste in comentariul dvs este confirmarea, cu fapte sau acte a ceea ce spuneti. Pana atunci sunteti tot un frustrat care incearca sa ia apararea unor relicve ale autoritatii arogante a trecutului

   • Nu va agitati, nu s-a simtit nimeni deranjat. Probabil asta a dedus comentatorul de mai sus, Mario. Din declaratii nu reiese că politistul MAI si-ar fi facut defectuos treaba sau ca a fost deranjat.

 2. Nu sunt 2 politisti de la structuri diferite, ci de la Instituții diferite! Unul este POLITIST, altul politist local, nu exista politie nationala, exista o singura politie, si o institutie denumita in mod eronat si abuziv, asemanator. Dar nu ar fi sunat stirea la fel de bine, asa ca mao bine dezinformam, ca asa s-a obisnuit mass-media din Romania.

  • Cătălin, sau cu te-o chema, ceartă-te cu cei care au pus denumirile astea. Presa nu a folosit denumirile în mod artificial pentru a dezinforma, așa cum ”mănânci tu”, ci ptr ca așa se numesc. Așa că nu ne mai plictisi.

 3. Polițiștii locali sunt mai reduși, ca să mă exprim eufemistic, din perspectivă profesională, dar compensează ……….amenzile babutelor care-și vând pătrunjelul. Denumirea politiei locale trebuie schimbată, pentru a fi în ton cu uniforma lor, …garda primăriei civilă, dar sa nu te legitimezi este de “politia pro….” sau cascadorii rasului, oricum este de apreciat ca polițistul local a oprit un potențial criminal, dacă boul ăla băuse și era la volan dar și el trebuie sa se legitimeze pentru a putea fi completat procesul verbal al boului de la rutiera.

 4. Mai terminati si cu tampenia asta cu politistii inteligenti de la MAI. In cel mai fericit caz fac 9 luni de scolarizare la Campina , dar de multe ori s-a intamplat ca pregatirea lor sa se reduca la 3-4 luni. Deci despre ce specialisti discutam ? Nu este nici o diferenta de pregatire intre unii si altii. Si locala face aceleasi cursuri deci …… mie imi da cu virgula. Si unii si altii fac ce li se spune sa faca. Derapajele unor specimene din ambele tabere, netestati cum trebuie psihologic duc la abuzuri. Nu uitati ce au facut scolitii aia de la MAI cu oamenii aia de i-au dus in padure . Avem nevoie de politie , oricum s-ar numi ea. Avem nevoie inclusiv de amenzi corecte de orice fel ca sa ne civilizam . Asta este cheia si secretul civilizatiei tarilor din vest ,, credeti ca aia s-au nascut educati ?

  • O precizare,. Polițiștii locali sunt defapt foștii gardieni luați la grămadă, transformați în poliție locală și acum au pretenția că sunt polițiști cu drepturi depline ca și ceilalți dar unii dintre ei nici nu știu să scrie. Guvernul anterior a vrut să i bage în poliția națională că avea nevoie să i folosească împotriva protestatarllor. Cam așa stau lucrurile.

 5. Va doresc sa trăiți într-o țară în care sa va bazați pe cei 7 ani de acasa, atunci când altii nu ii au si sa nu aveti parte de sprijinul instituțiilor, poliție,poliție locală sau oricare ar mai fi ele! Succes!

 6. Dacă s-ar da amenzi pentru aroganta , ar plânge angajați ambelor instituții! Când le da uniforma , vine la pachet cu aroganta !

  • Corect ! Dar nu-i valabil pentru toti. Mai sunt si cu bun simt sa stiti ! 😊 Atata doar sa fie in slujba Romaniei si a poporului, nu in slujba intereselor politruce si a abuzurilor de azi ale acestei PLANDEMII. Oamenii sunt LIBERI, nu trebuie restrictionati in niciun fel ! Purtati carpa apa toata ziua… pe fata si cazurile tot “cresc” asadar … LA CE FOLOSESTE ? S-au vaccinat … iar xazurile tot “cresc” LA CE FOLOSESTE ACEST VACCIN ? SUNTEM COBAII LOR ! Cine crede in minciuna lor, evident. Pacat ! Veti muri CU ZILE !

 7. Denumirea “politia nationala” nu exista, este un termen gresit folosit in mediul on-line.
  Numele corect este Politia Romana. Aceasta apartine de MAI.

  Politia Locala este un departament al primariilor care a primit dreptul sa foloseasca denumirea de Politie.
  Folosirea unor uniforme similare cu cele ale ministerului de interne este o problema deocamdata nerezolvata.
  Primariile copiaza inclusiv modul de colantare a autoturismelor de lucru.

 8. Asta se intampla intr-o tara cu mai multe structuri identice . Politia Locala nu are ce cauta in activitati rutiere , organizare trafic, urmariri ..! Pt ca politia MAI nu-si face treaba se intampla asfel de cazuri jenante la fel si jandarmeria nu are ce cauta in strada , control ..etc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.