Ce spun managerii spitalelor destinate COVID din județul Constanța despre secțiile de ATI

0
529
Spitalul Municipal Mangalia. FOTO SMM

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 6.860 de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Până în prezent, 154 de persoane au decedat din rândul celor pozitivate. Peste 400 de persoane se află internate și la nivelul județului sunt peste 1.900 de persoane aflate în carantină la domiciliu.

În cursul zilei de joi, 5 noiembrie, a.c., România a înregistrat un nou record negativ, 9.714 de persoane au fost testate pozitiv cu SARS-CoV-2, iar un număr de 1.014 de persoane se află la ATI. În contextul în care locurile la terapie intensivă din țară se află la capacitate maximă, reporterii Focus Press au vorbit cu managerii spitalelor COVID din județul Constanța pentru a afla care este situația.

Totodată, Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa a precizat că județul nu se confruntă cu un deficit în ceea ce privește paturile de la ATI și că acestea au fost suplimentate, lucru confirmat și de managerii de spital. Astfel, de joi, 5 noiembrie, 22 de paturi destinate ATI au devenit funcționale. 10 dintre acestea se află la Spitalul Municipal Mangalia și 12 la Spitalul de Pneumoftiziologie Palazu.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța este un spital de referinţă din judeţ, atât datorită adresabilităţii existente pe tot parcursul anului cât și ca spital care acordă asistență medicală pentru pacienţii testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2. În aceste momente toate cele 10 paturi de la ATI sunt ocupate, dar situația se poate schimba în orice moment. Stela Halichidis, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța este de părere că ar trebui suplimentate paturile prin dechiderea de alte secții.

Capacitatea paturilor de la ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța nu se poate mări așa. Trebuie deschise alte secții de terapie intensivă în alte locuri. În ceea ce privește numărul de paturi ocupate, în aceste momente sunt locuri, dar este așa un dute vino continuu. Noi suntem desemnat spital de afecțiuni grave și la noi vin toți să se testeze. Este o perioadă grea mai ales că acum este transmitere comunitară extrem de ridicată, iar oamenii trebuie să înțeleagă că nu mai este cazul să circule așa mult pe stradă, a precizat Stela Halichidis.

Alina Dan, managerul Spitalului Municipal Mangalia, a fost și ea confirmată pozitiv cu COVID luna trecută, însă acum este în stare optimă. Acesta a precizat că nu sunt deocamdată probleme și că abia acum au secție ATI.

„De astăzi sunt funcționale și paturile de la ATI, avem 7 paturi pentru terapie intensivă și 3 pentru terapie noninvazivă prin care să stabilizăm pacienții. Acum cu paturile de terapie avem un total 111 și sunt ocupate 92. În rest nu am avut probleme, începem să funcționăm la parametri normali. Avem câțiva colegi confirmați cu COVID care sunt în izolare acasă. Sper să rămânem așa, măcar să fim pe rând. Printre ei am fost și eu testată pozitiv luna trecută, dar acum sunt bine”, a declarat Alina Dan.

La rândul său, Eugen Aglițoiu, managerul Spitalului Municipal Medgidia, nu crede că spitalele nu vor face în contextul în care majoritatea persoanelor testate pozitiv au patologii ușoare și pot fi tratați acasă de către medicul de familie.

În momentul de față avem 13 paturi ocupate la ATI din 15. Nu avem alte probleme, pacienții se comportă bine. La Medgidia cel puțin vine patologia moderată și severă, iar oamenii sunt cu insuficiență respiratorie. Acum că s-au suplimentat și paturile de la ATI din județ cred că vom face față. Este o suplimentare consistentă și chiar dacă numărul de cazuri va crește cred că ne vom descurca având în vedere că majoritatea pacienților sunt asimptomatici cu patologii ușoare, a specificat Eugen Aglițoiu, managerul Spitalului Municipal Medgidia.

Mihaela GIUGLEA

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.