Ce spuneţi de noul regulament? Beach-barurile din Constanța și Mamaia se vor închide la ora 20.00

2
11789
Argo Beach - Foto: Argo Constanţa/Facebook Imagine cu rol ilustrativ

Operatorii din sectorul HoReCa se luptă pentru a-și putea deschide afacerile cât mai repede, pentru a putea recupera din pierderile suferite anul trecut. O situație mai aparte o constituie barurile de pe plaje, locații în care constănțenii și turiștii obișnuiau să meargă seara. Doar că, în acest an beach-barurile vor avea program de funționare până la ora 20.00, pentru că așa scrie în autorizația de funcționare emisă de Primăria Constanța.

Operatorii de plaje primesc o nouă lovitură. După ce, ABADL nu va „livra” sectoarele de plajă la începutul sezonului estival pentru că acestea nu sunt gata, acum aceștia vor fi obligați să închidă la ora 20.00. Aceasta este o nouă prevedere a regulamentului privind organizarea și desfășurarea activităților comerciale și a serviciilor de piață în municipiul Constanța:

Membrii Asociației RESTO nu sunt de acord cu această decizie și vor face mai multe prupuneri în acest sens.

„Noi, în Asociația RESTO avem mai mulți operatori de plaje. Din ce mi-au spus ei, după ce au primit autorizația de funcționare de la Primăria Constanța au fos chemați înapoi pentru a se modifica programul de funcționare, acesta fiind până la ora 20.00. Am văzut că în regulamentul pentru desfășurarea activităților comerciale din Constanța apare acest lucru scris și am făcut o ședință. Membrii comisiei de beach-baruri se opun total acestei chestiuni. Noi vom lupta pentru ora 24.00 și vom face o propunere în acest sens la Primărie”, a declarat Corina Martin, președinte de onoare a Asociației RESTO.

Vicepreședintele Asociației RESTO și cel care conduce Comisia pentru Beach-Baruri și operatori de plajă, Roberto Tortora, a precizat că nu este normal ca un bar aflat pe plajă să închidă la ora 20.00 pentru că atunci clienții vor fi condiționați să meargă la restaurant sau să își cumpere băutură de la magazin.

„Am avut o ședință cu operatorii de plajă unde am discutat despre regulamentul propus de Primăria Constanța, unde se specifică că beach-barurile să fie închise la ora 20.00. Cu siguranță toți operatorii nu sunt de acord cu acest program de funcționare pentru că se va restricționa foarte mult alegerea turistului de a-și petrece sezonul estival. Adică dacă beach-barurile se vor închide la ora 20.00, un client nu mai poate să meargă să bea ceva la un bar ci va trebui să meargă la un restaurant. Restaurantele pot refuza clienții pentru că la restaurant se servește mâncare și atunci apare discriminarea. Părerea noastră este că lumea își va cumpăra băutura de la magazine și va bea pe drum sau se va așeza pe trotuar, ceea ce nu face parte dintr-un turism în anul 2021. Operatorii au cerut ca programul să rămână ca și până acum. O să propunem un program pentru ora 24.00, o oră echitabilă”, a precizat Roberto Tortota.

Reprezentanții Primăriei Constanța au specificat că autorizațiile de funcționare, pentru cazul beach-barurilor, se dau în baza Hotărârii de Guvern (HG) 1267/2010 și a Ordinului Autorității Naţională pentru Turism 65/2013. „Municipalitatea nu poate emite autorizații decât în baza HG și a ordinului ANT. În acestea se specifică că barurile pot fi de zi și de noapte”, a precizat Alin Vintilă, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța.

În acest ordin am găsit și noi, la Anexa 2 – Definiţii şi criterii minime obligatorii privind clasificarea structurilor de primire turistice cu funcţiuni de alimentaţie publică. Doar că în acest ordin nu se specifică ora de închidere pentru aceste unități, ci doar se face diferența între barul de zi și de noapte

Potrivit alineatului 2.1, barul de noapte este o unitate cu caracter distractiv, cu un orar de noapte care prezintă un program variat de divertisment, de music-hall şi dans pentru consumatori şi oferă o gamă variată de băuturi alcoolice fine, amestecuri de băuturi de bar, băuturi nealcoolice, specialităţi de cofetărie şi îngheţată asortate, roast-beef, fripturi reci etc., fructe şi salate de fructe (proaspete şi din compoturi), cafea, jardiniere cu delicatese. De obicei este realizat în amfiteatru, pentru ca de la toate mesele să se poată viziona programul artistic muzical. Este dotat cu instalaţii de amplificare a sunetului, orgă de lumini, instalaţii de proiecţie a unor filme.

La alineatul 2.2. este specificat că barul de zi este o unitate care funcţionează, de regulă, în cadrul hotelurilor şi restaurantelor sau ca unitate independentă. Oferă consumatorilor o gamă variată de băuturi alcoolice şi nealcoolice, simple sau în amestec, şi gustări în sortiment restrâns, tartine, foietaje, specialităţi de cofetărie şi îngheţată, produse din tutun (ţigări) şi posibilităţi de distracţie (muzică discretă, televizor, jocuri mecanice etc.). În salonul de servire se află tejgheaua-bar cu scaune înalte, un număr restrâns de mese cu dimensiuni mici, cu scaunele respective.

Propunerea din regulament, şi anume ora de închidere 20.00, nu este altceva decât o nouă palmă dată agenţilor economici, care în curând se vor vedea nevoiţi să-şi mute afacerile în alte localităţi – după cum au declarat mai mulţi membri ai asociaţiei RESTO.

Întregul regulament așa cum este el propus, poate fi consultat AICI

Mihaela GIUGLEA

2 COMENTARII

 1. Daca noi ii intelegem pe ei, ei de ce nu ne inteleg pe noi?
  Este inadmisibil ca acele carciumi primitive care sunt construite pe plajele dintre blocuri sa functioneze pana in zori.
  Avem copii mici, avem servicii, avem in intretinere parinti batrani si bolnavi, muzica este deranjanta, scartaitul rotilor la plecarea de pe loc, portierele masinilor si a portbagajelor trantite de cei care nu se mai dau dusi de pe plaja, zgomotul chefliilor care intrec masura, ne deranjeaza noapte de noapte. Nu va mai spunem de mizeria lasata in urma…
  Un program decent pana la ora 22.00 ar fi convenabil zic eu pentru toti.
  Si asa pana cand strang si fac curatenie mai dureaza inca doua ore.
  Hai sa ne respectam unii pe ceilalti. Si noi suntem amatori de iesit la aer curat, si noi iubim briza marii pe inserat, dar sa facem totul cu masura, tinand cont si de vecinatati.
  In rest, sa aveti o vara frumoasa si cu spor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.