Ce vrea să construiască grecul Panopoulos pe taluzul de la Plaja Modern

0
3526

Christos Panopoulos și Eva Flevari sunt cei care dețin o bună parte din taluzul Plajei Modern și intenționează să ridice un ansamblu de locuințe pe o suprafață de peste 2.000 mp. La jumătatea lunii februarie  Primăria Constanța a făcut public anunțul de intenție a lui Christos Panopoulos și a Evei Flevari care constă în elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal pentru reglementarea unui teren situat pe strada Mihai Eminescu, în zona Casei Căsătoriilor. Acum PUZ-ul a ajuns pe masa Agenţiei de Mediu, iar până când nu se aprobă, ne se va putea construi nimic.

Prin acest PUZ se dorește stabilirea condițiilor de construire pentru șase terenuri cuprinse în zona de stiudiu. Pentru terenul lui Christos Panopoulos, în suprafață de 2.425 de metri pătrați, Primăria Constanța a emis în data de 21.07.2020 și avizul de oportunitate. Conform Certificatului de Urbanism 1613/06.05.2020 și a extrasului de carte funciară nr. 212569 eliberat sub nr cerere 40516/20.03.2020, terenul este situat în intravilanul Municipiului Constanța, având categoria de folosință curți-construcții.

Imobilul se află într-o zonă cu interdicții temporare de construire până la aprobarea PUZ, conform Legii nr. 350/2001 și Legii nr. 597/ 31.10.2001 privind unele măsuri de protecție și autorizare a construcțiilor în zona de coastă a Mării Negre, întrucât se află în zona de protejare și conservare a diversității biologice, peisagistice și fizice a zonei de coastă a Mării Negre.

Se propune realizarea unui ansamblu construit destinat unei funcțiuni de locuire colectivă cu standard ridicat sau turism, care să exploateze perspectiva către mare și plajă. Diferența mare de nivel între strada Mihai Eminescu și limita estică a zonei care a generat PUZ dă posibilitatea unui regim de înălțime relativ ridicat (P+5). La nivelul promenadei pietonale adiacentă Șoselei de Coastă se va propune o plantație de aliniament cu rol în ameliorarea imaginii urbane și de creștere a confortului în deplasările pedestre în timpul sezonului cald. Se vor amenaja spații plantate care să reziste condițiilor climaterice specifice zonei. Soluția de circulație propusă asigură accesul pietonal din strada Mihai Eminescu către plaja Mării Negre, prin culoare care traversează zona de studiu pe direcția vest-est.

Potențialul de dezvoltare a zonei constă în valorificarea zonei de taluz a falezei, suprafața de teren privilegiată din punctul de vedere al poziționării, însă aflată în degradare din cauza lipsei de investiții. Un factor important în ceea ce privește lipsa investițiilor este reprezentat de drumurile de acces care constituie o provocare costisitoare din cauza declivităților mari și a situației juridice care, în anumite locuri, este incertă. Dezvoltarea de locuințe cu standard ridicat, structuri turistice și funcțiuni destinate publicului larg reprezintă oportunități reale de punere în valoare a zonei de taluz a falezei, se arată în memoriul de prezentare a PUZ-ului. 

Imobilul se află pe lista Monumentelor Istorice

Imobilul care a generat PUZ se regăsește în intravilan, în zona estică a Municipiului Constanța, în proximitatea plajei Modern și este cuprins în următoarele zone protejate, conform Listei Monumentelor Istorice 2015 anexă la Ordinul Ministrului Culturii și Patrimoniului Național nr. 2828/24.12.2015 pentru modificarea Anexei nr. 1 la Ordinul Ministrului Culturii și Cultelor nr. 2.314/2004 privind aprobarea Listei Monumentelor Istorice, actualizată și a Monumentelor Istorice Dispărute, cu modificările ulterioare:

• Necropola orașului antic Tomis, perimetrul delimitat de strada Iederei, bd. Aurel Vlaicu de la intersecția cu bd. 1 Mai, strada Cumpenei, strada Nicolae Filimon, bd. Aurel Vlaicu până la Pescărie- la S de Mamaia, malul mării și Portul Comercial;

• Sit urban, străzile Ștefan cel Mare, Saligny Anghel, Grivița, Brătescu Constantin, Sarmizegetusa, Dacia, Decebal, Bolintineanu Dimitrie, Sabinelor, Abdulachim Kiazim, Vladimirescu Tudor, Avram Iancu, Atelierelor, Olteniei, Duca Ion Gheorghe, Jupiter, Mercur, Lazăr Gheorghe, Mihăileanu Ștefan, Romulus Petre, Enescu George, Voronca Ilarie, Mihai Viteazul, Miron Costin, Lahovary Ion, Siretului, G-ral Manu, Răscoala 1907, bd. Tomis, Kogălniceanu Mihail, Mircea cel Bătrân, Smârdan, Bănescu Ion, Pușkin, Pârvan Vasile, Eminescu Mihai, Eroilor, bd. Mamaia (nr. 2-52).

Mihaela GIUGLEA

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.