Primăria a inițiat, din nou, dezbateri publice fără să ofere toate informațiile, alături de un urbanist care nu are nicio problemă să fie construite bloc lângă bloc sau pe spații verzi

0
1005
Lucrări, construcție/ Rol ilustrativ

Primăria Constanța anunță că are intenția de a elabora mai multe Planuri Urbanistice Zonale, pentru diferite terenuri din oraș, cetățenii fiind invitați să transmită observații și propuneri. Ce își propune, însă, Municipalitatea să modifice prin aceste P.U.Z.-uri și de ce sunt necesare, nu se specifică nicăieri. În plus, acestea vor fi realizate de Agorapolis S.R.L., o firmă cu care a mai colaborat, deținută de un urbanist care nu au scrupule, se pare.

Noua administrație locală și-a anunțat, miercuri, 10 martie a.c., intenția de a elabora cinci Planuri Urbanistice Zonale, pentru diferite zone din oraș: în Tomis Nord, cea traversată de D.N. 3C (lângă Boreal și Tomis Plus), Compozitori, Balada și Delavrancea – Inel I.

Primăria invită constănțenii să trimită observații cu privire la intenția sa, până pe 15 martie a.c., în vederea stabilirii cerințelor de elaborare, însă nu oferă nicio altă informație cu privire la ce își propune prin aceste modificări ale Planului Urbanistic General, care este scopul elaborării acestora P.U.Z.-uri, absolut nimic. Adică, cetățenii să transmită pe primarie@primaria-constanta.ro sau prin poștă (Bulevardul Tomis nr. 51) cam ce își închipuie ei pentru aceste zone, probabil, ca și cum oricum nu vor fi băgați în seamă.

Elaboratorul acestor P.U.Z.-uri va fi Agorapolis S.R.L., firmă cu unic asociat, Mihaela Pușnava. Firmă cu care Primăria a mai colaborat, de exemplu pentru realizarea Strategiei de dezvoltare și promovare a turismului constănțean (ați mai auzit ceva de această strategie, la ce a folosit Primărie sau cum a ajutat la îmbunătățirea turismului litoral? Nici noi!). Pentru acest document strategic, sereleul urbanistei constănțene (cu foarte multe legături politice în Baia Mare) a primit 85.000 de lei, aproape jumătate din valoarea totală estimată a achiziției (o fi fost preț de dumping?). Un an mai devreme, în 2017, tot Agorapolis a realizat documentația tehnică pentru reabilitarea Școlii nr. 16 din Constanța. La fel, tot pentru aproape jumătate din valoarea estimată a contractului, un motiv suficient pentru a îndepărta celelalte șase firme care participaseră la achiziție.

Mihaela Pușnava și firma sa au obținut multe contracte și de la Primăria Baia Mare, aceasta fiind cunoscută drept o apropiată a edilului-șef maramureșan, Cătălin Cherecheș. Constănțeanca chiar a candidat, în, 2016 pentru un post de consilier local, din partea Coaliţiei pentru Baia Mare, formaţiune care l-a ajutat pe Cherecheş să obțină încă un mandat de primar, deși era în închisoare. Și pentru că acesta era în arest când a câștigat alegerile, Pușnava a ținut să transmită Consiliului Local un mesaj din partea lui Cherecheș. În plus, constănțeanca este fostul manager de strategie și dezvoltare al Fundației „Baia Mare 2021“, înființată de Primăria pentru a gestiona participarea municipiului la competiția în urma căreia a fost desemnată Capitala Culturală Europeană a anului 2021.

Culmea, urbanistul Mihaela Pușnava și firma sa, Agorapolis, nu au nicio problemă să elaboreze Planuri Urbanistice Zonale prin care se propun construirea de blocuri la foarte mica distanță de cele deja existente (cum ar fi cel dorit de Gheorghe Alexa, vizavi de blocul Creion) sau pe spații verzi (un hotel în apropierea Poliției Stațiunii Mamaia sau un cartier rezidential, cel mai probabil, pe malul mării, pe taluzul de la Plaja Modern – zona Casei Căsătoriilor).

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.