Liviu Popa, directorul RADET: “Vom avea avarii peste avarii, țevile sunt vechi de peste 40 de ani și plesnesc”

0
1821

Avarii peste avarii înregistrate la Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET)! Constănțenii branşaţi la sistemul centralizat de încălzire sunt disperaţi de situaţie, mai cu seamă cei din zona Tomis 3, care, de luni bune, se confruntă cu problema lipsei agentului termic.

Abonaţii RADET nu au avut zile la rând apă caldă şi căldură în plină iarnă. Suntem în luna martie, temperaturile sunt scăzute, şi din nou se înregistrează avarii RADET.

La începutul acestei luni, timp de patru zile, reprezentanții regiei au intervenit la intersecția bulevardului Tomis cu strada Soveja, pentru remedierea unei avarii pe magistrala care transportă agentul termic, iar miercuri dimineața, 10 martie a.c., o nouă lucrare a fost anunțată, fix în același loc.

Contactat de Focus Press, directorul RADET Constanța, Liviu Popa a declarat că în municipiul Constanța vor mai fi avarii peste avarii, iar asta pentru că țevile sunt extrem de vechi și plesnesc:

„Țevile plesnesc și trebuie reparate ca să putem furniza din nou. Sunt conductele vechi, așa cum se știe, de circa 40 de ani. Sunt acele conducte cumpărate de primărie de la Electrocentrale, tocmai în scopul înlocuirii acestora pe fonduri europene. Așa cum știți, este foarte avansat proiectul. S-a depus de către primărie cererea la Ministerul Fondurilor Europene pentru verificarea documentelor de finanțare. S-au făcut foarte mari progrese de către primărie, administrația actuală, în ultima perioadă. Noi, ca regie nu putem atrage fonduri, noi facem doar reparațiile să ținem în funcționare instalația. Până nu se înlocuiesc conductele, vom avea avarii peste avarii, pentru că acestea nu fi estimate când apar, unde apar, a declarat Liviu Popa.

Precizăm că la nivelul municipiului a fost aprobat planul pentru reorganizarea RADET Constanța și înființarea societății Termoficare Constanța SRL, aceste proiecte fiind votate de către consilierii locali municipali în ședința de consiliu din luna ianuarie a anului curent.

„Având în vedere starea de uzură avansată în care se află sistemul de termoficare al municipiului Constanța, necesitatea accesării de fonduri pentru finanțarea investițiilor de modernizare a infrastructurii de termoficare, precum și pentru a asigura continuitatea prestării serviciului public de termoficare, s-a impus înființarea de către Consiliul local al municipiului Constanța a unei societăți comerciale care să desfășoare în continuare acest serviciu public. Termoficare Constanța SRL va prelua serviciul public de transport, distribuție și furnizare a energiei termice în cadrul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în municipiul Constanța”, au precizat reprezentanții Primăriei Constanța.

Referitor la atragerea de fonduri europene pentru modernizarea de rețelei de transport a agentului termic, la jumătatea lunii februarie va fi definitivată întocmirea documentației, iar Primăria Constanța va putea depune proiectul pentru finanțare prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) – Axa prioritară 7.1 – ce are ca obiect specific creșterea eficienței energetice în sistemele centralizate de transport și distribuție a energiei termice.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.