Polițistul Silviu Frățilă, de la Garda de Coastă, condamnat cu executare pentru luare de mită, în dosarul hoților care furau mână în mână cu polițiștii

0
11061
Furt de combustibil

Curtea de Apel Constanța s-a pronunțat definitiv, după aproape 7 ani de proces, în dosarul unor hoți și contrabandiști, care ”operau” mână în mână cu unii polițiști de frontieră.

Vorbim despre Marian Sasu, Ion Nicolae Cara, Ion Sasu, Viorel Mocanu, Alexandru Bogdan Horţea, Constantin Popescu, George Neamţu şi Nicu Drincă, cercetați pentru furt de combustibil de pe navele care tranzitau Dunărea, în zona Cernavodă-Rasova.

Anchetatorii au stabilit, în 2014, că poliţiştii de frontieră Silviu Frăţilă, Erhan Ramazan, Gheorghe Dorian Sandu, Nicoleta Daniela Mitache şi Adrian Ţiripan, acuzaţi de luare de mită, au ”acoperit” activitatea infracțională a primilor indivizi enumerați, iar cuplul Marius şi Marilena Geonete, din Cobadin, se ocupau de comercializarea produselor petroliere sustrase.

După ce acest dosar a ajuns de 2 ori în faza de rejudecare, în cele din urmă, Curtea de Apel s-a pronunțat, miercuri, 10 martie a.c., achitându-I pe o parte din inculpați, dar numai pentru anumite fapte reținute în sarcina lor. 

Potrivit hotărârii Curții de Apel, care a reanalizat sentința Tribunalului, dată pe fond, polițistul Silviu Frățilă a fost condamnat la o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită în formă continuată.

Polițistul Erhan Ramazan, acuzat pentru luare de mită,  a fost achitat, întrucât nu s-a constatat că fapta nu există, la fel ca și în cazul Nicoletei Daniela Frățilă și Gheorghe Dorian Sandu.

În ceea ce-I privește pe Marian Sasu, unul dintre contrabandiști, acesta a fost achitat pentru dare de mită, dar a fost condamnat la 4 ani cu executare pentru contrabandă asimilată. În ceea ce-l privește pe u Viorel Mocanu, acesta a primit 2 ani cu suspendare, Bogdan Horțea, a fost achitat pentru dare de mită, dar a fost condamnat la 2 ani cu suspendare pentru contrabandă, la fel ca și Contstantin Popescu – 2 ani cu suspendare pentru contrabandă. George Neamțu, acuzat pentru comiterea infracțiunii de mărturie mincinoasă, a fost și el achitat.

De această dată, hotărârea este definitivă.

Despre activitatea infracțională

Potrivit anchetatorilor, se formase un fel de cloacă între Cernavodă şi Rasova, unde braconierii şi hoţii erau mână în mână cu anumiţi poliţişti din cadrul Gărzii de Coastă. Oamenii legii le furnizau detalii cu privire la traseul navelor pe Dunăre, iar indivizii acţionau. Se legau de nave cu nişte bărci mai mici şi sustrăgeau combustibil, pe care îl depozitau în butoaie. Apoi, poliţiştii spuneau la ce kilometru se află şi acolo făceau împărţeala. Cereau fie combustibil, fie peşte, sau chiar bani. Procurorii spun că motorina era vândută cuplului Geonete din Cobadin, care o comercializau, mai departe, prin intermediul societății ”Agro Gedy Cobadin” unor alte firme.

Odată intraţi pe firul „afacerii”, anchetatorii au făcut 14 percheziţii domiciliare, în urma cărora au confiscat combustibil, peşte, bani şi chiar motoare de ambarcaţiuni. Prejudiciul calculat de organele fiscale în urma faptelor inculpaţilor depăşeşte suma de 500.000 lei.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.