Telekom România, dată în judecată de aproape 40 de foști salariați pe motiv că nu li s-au eliberat adeverințe de vechime

0
7209
Curtea de Apel Constanța. Foto-Focus Press

Compania Telekom România a comis-o din nou. A fost chemată în judecată, nu de clienți nemulțumiți, așa cum s-ar crede, ci de foști angajați, cărora nu li s-au eliberat documente doveditoare. Mai exact, un număr de aproape 40 de foști angajați au dat în judecată societatea, pe motiv că nu li s-au eliberat documente care să ateste vechimea în muncă, grupa, salariile și sporurile, deși au solicitat în scris acest lucru, iar societatea era obligată să răspundă solicitării.

În speță, un număr de 36 de persoane au dat în judecată compania Telekom România și au solicitat obligarea acesteia privind eliberarea adeverințelor privind activitatea desfășurată în cadrul acesteia, care să cuprindă vechimea în muncă, încadrarea în grupele superioare și perioada de încadrare, dar și sporurile primite în mod legal, cu menționarea expresă a reținerii și virării contribuțiilor de asigurări sociale pentru toate veniturile încasate.

De remarcat că unele dintre persoanele reclamate au lucrat în cadrul societății încă din anii 70, de pe vremea fostelor întreprinderi de stat de poștă și telecomunicații.

În 1990, odată cu înființarea Regiei Autonome Rom- Post-Telecom, aceasta a preluat activitatea operativă de exploatare și administrare a serviciilor poștale și telecomunicații, dar și arhiva fostelor intreprinderi de telecomunicații. Ulterior, regia autonomă a trecut prin mai multe transformări, devenind Rom-telecom SA, după care a fost privatizată prin cumpărarea pachetului majoritar de acțiuni de către OTE, devenind Romtelecom, preluând arhivele fostelor regii autonome. Mai departe, prin vânzarea acțiunilor OTE, compania a fost rebranduită sub denumitrea Telekom care, la rândul lui, a moștenit aceleași arhive.

În ceea ce-i privește pe foștii angajați, încetarea contractelor de muncă ale acestora s-a realizat fie ca urmare a condițiilor de pensionare, fie prin încetarea raporturilor de muncă prin acordul părților, fie în urma concedierilor colective sau individuale, pentru motive care nu țineau de persoana asalariatului, ca urmare a reorganizării societății.

Unii dintre reclamanți sunt deja pensionați și au solicitat adeverințele pentru a le putea valorifica în vederea recalculării pensiilor, în timp ce alții au solicitat adeverințele respective pentru a-și putea întocmi dosarul de pensionare. Numitorul comun în ceea ce-i privește pe reclamanți este faptul că, deși au solicitat adeverințele respective, iar legea îl obligă pe angajator sau pe fostul angajator să le elibereze într-un termen de maxim 15 zile, reprezentanții Telekom au ignorat aceste solicitări.

Mai mult decât atât, în carnetele de muncă ale foștilor angajați nu sunt menționate toate veniturile brute, sporurile cu caracter permanent, indemnizațiile, bonusurile pentru care au fost oprite contribuții de asigurări sociale, evidențiate în ștatele de salariu, iar acest lucru produce efecte negative în ceea ce privește calculalrea pensiei. Asta pentru că, în funcție de elementele cuprinse în adeverințe, se stabilește cuantumul pensiilor la care sunt îndreptățiți foștii salariați.

Pentru aceste nereguli din partea actualului Telekom România, oamenii s-au orientat spre instanța de judecată, pentru a obține aceste drepturi legale, dobândite în mulți ani de muncă.

Prin intermediul Cabinetului de Avocat Niță Ana Maria, cele 36 de persoane au cerut, în instanță, obligarea fostului angajator să le elibereze adeverințele solicitate, dar și achitarea cheltuielilor de judecată ocazionate de această cauză.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.