Cel mai recent caz de pacient cu coronavirus care s-a externat din spital, la Constanţa: “Cadrele medicale erau îngrozite, se fereau de mine şi nu ştiau să îmi spună nimic”

0
17775
sursa foto: www.mangalianews.ro

În momentul de faţă, 73 de persoane din Constanţa, care au fost confirmate cu noul coronavirus, sunt în izolare domiciliu, fiind externate la cerere. Cea mai recentă externare a avut loc ieri, din Spitalul Municipal Mangalia.

Spitalul Municipal Mangalia a fost declarat spital-suport COVID-19 de dată recentă, aici ajungând cazurile uşoare sau pacienţii asimptomatici. În urmă cu 3 zile, la Mangalia a fost transportată şi o femeie care acuza că şi-a pierdut parţial mirosul, dar în rest starea ei de sănătate era şi este bună. Odată ajunsă la unitatea din sudul litoralului, constănţeanca a constatat că „viaţa la spital”, în condiţiile noului coronavirus, este un soi de „închisoare”, aşa că a solicitat să fie externată. După mai multe telefoane şi insistenţe, femeia a fost externată. Ea a relatat, pentru Focus Press, că în general cadrele medicale sunt temătoare şi nu prea ştiu cum să se comporte cu pacienţii care au coronavirus: “Se vedea că sunt panicaţi, speriaţi,îngroziţi, se fereau de mine, dar eu eram şi mai speriată, pentru că nimeni nu ştia să îmi spună nimic. Apoi, analizele, care eu ştiu că se fac dimineaţa, când nu ai apucat să mănânci, au venit să mi le facă după-amiaza, când apucasem să mănânc o felie de pâine. Iar mâncarea mi-o lăsau pe jos, în faţa uşii”, relatează femeia. Tot ea mai povesteşte că a fost încuiată în cameră şi, pentru că toaleta era pe hol, pentru a nu mai ieşi, i-a fost adus un WC ecologic din plastic, pe care să îl utilizeze în salon.

“Am plâns, am fost îngrozită. Nimeni nu spunea nimic, vă daţi seama cum e să stai încuiat într-o cameră? Singurul tratament au fost 3 pastile de paracetamol… Am sunat de “n” ori până când m-au externat, pentru că pe foaie doreau initial să le semnez că sunt de acord să stau 10 zile şi că nu consider că mi se îngrădeşte dreptul la libertate. Nu mă simţeam în siguranţă acolo, nu cred că sunt pregătiţi. Sunt ok acasă, iar în cazul în care se declanşează vreun simptom, dacă mi se face rău, măcar ştiu că vine ambulanţa şi mă duce la spital la Constanţa, unde ştiu că voi fi îngrijită corespunzător”, a adăugat femeia.

De cealaltă parte, Alina Dan, managerul Spitalului Mangalia, spune că pacienta sosită de la Constanţa a fost tratată crespunzător şi conform regulilor impuse în cazul pacienţilor cu coronavirus. „Noi avem pe parte de izolator 9 saloane pentru cei suspecţi de coronavirus. În fiecare salon, indiferent câte paturi sunt, stă un singur pacient, pentru a nu se infecta unul de la altul. Apoi, mai avem un etaj cu 27 de locuri pentru cei pozitivaţi. Despre doamna în cauză vă pot spune că a stat o jumătate de zi într-un salon fără toaletă, pentru că se lucra pe un hol. I-a fost dusă o toaletă ecologică în interior, o toaletă conformă cu standardele. Mi se pare că e rău intenţionată. S-a plâns de orice. Vă daţi seama, numai în luna iulie noi am avut 55 de persoane care au stat la izolator, câte 72 de ore, conform protocolului, şi nici una nu s-a plâns”.

La rândul ei, Cristina Schipor, directorul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa, a confirmat că ştie cazul, pentru că respectiva a sunat şi la DSP pentru a-şi face cunoscute nemulţumirile. „Noi, când avem confirmări în legătură cu pacienţi, când se pozitivează, îi sunăm şi le şi spunem să îşi ia o carte cu ei, ceva, să nu se plictisească, pentru că, vă daţi seama, nu pot intra toată ziua asistente la ei. Sunt izolaţi, asta e procedura, aşa se întâmplă cu toţi pacienţii, pentru a nu se răspândi virusul”, a spus Schipor. Şefa DSP a adăugat că externarea este dreptul pacienţilor, dar a avertizat că au fost cazuri în ţară de persoane externate şi care ulterior au ajuns înapoi la spital, simţindu-se foarte rău.

A.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.