AUDIO. Regulile sunt făcute pentru a fi încălcate: Cum se negociază numărul de persoane la o pomană

0
3196

Autoritățile centrale au decis ca după data de 15 iunie evenimentele în localuri să fie reluate, asta în contextul în care pe perioada stării de urgență activitățile de acest gen au fost suspendate pentru prevenirea răspândirii infectării cu virusul Sars-Cov-2.

Activitatea în localuri este condiţionată de reguli foarte dure şi de un număr strict de persoane care pot participa la evenimente private – indiferent că vorbim despre nunți, botezuri ori alte petreceri. Astfel, numărul participanților poate fi de doar 20 (în cazul în care evenimentele au loc în interior) ori 50, dacă vor avea loc în exterior.

Punem accent pe ”alte evenimente” și facem referire la pomeni, un subiect ce a fost destul de discutat în această perioadă, de când virusul a făcut victime pe teritoriul României.

În continuare, la biserică se poate merge la slujbe doar în exterior, deşi enoriașiii sunt nemulțumiți, în timp ce la înmormântări numărul persoanelor prezente este (teoretic) limitat. Spunem teoretic pentru că am văzut zilele acestea cu câtă nonşalanţă rudele şi cunoscuţii unui interlop au încălcat orice regulă, sfidând poliţiştii care nu au îndrăznit să intre peste ei, aşteptând să împartă, ulterior, amenzi.

La Constanţa, după “descinderea” de acum ceva timp, la o nuntă cu peste 200 de invitaţi, au fost persoane care au susţinut că şi societăţile care organizează mese de pomenire a morţilor încalcă regulile: “Acum o săptămână-două, a fost o pomană cu 60 de persoane într-o locaţie”.

Pentru a afla dacă este adevărat ceea ce se speculează și susțin anumiți cititori, un reporter Focus Press s-a deplasat la un local din Constanța, de pe strada Teodor T. Burada, unde se țin aceste mese pentru pomenirea celor trecut în neființă. Evident că a trebuit să inventăm ceva pentru a fi credibili.

(Înregistrarea a fost făcută cu telefonul mobil pentru a nu trezi suspiciuni)

Concluzia este că reprezentanta localului părea dispusă să ajute, în sensul în care reporterul i-a comunicat că vor fi prezente un număr de 50- 60 de persoane.

”Nu vor veni atâtea, vreo 20 nu vor veni, așa se întâmplă de obicei, mai ales că unora le este frică de virus (…) Să vedem cum să facem dacă vin 40 de persoane, pentru că e treaba cu așezatul la mese. Pot să vă așez răsfirat, să nu fie problemă. Mai sunt persoane care filmează sau fac poze și așa intrăm noi în bucluc (…) Să vină mătușa ta să vorbim mai în detaliu despre meniu și exact câte persoane vor veni”, ne-a spus femeia.

Ce mai e de adăugat? Este greu să respecţi reguli, mai ales dacă vezi că şi alţii le încalcă!

Întreaga discuţie reporter – reprezentant local o puteţi auzi în materialul media ataşat articolului.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.