Cel puțin 17 mandate de consilier atribuite în mod greșit în toată țara, dintre care unul în județul Constanța

2
620

La alegerile locale din luna septembrie a.c., cel puțin 17 mandate de consilier au fost atribuite în mod eronat, la nivel național, cauza fiind modul defectuos în care a fost organizat acest scrutin. Cauza este lipsa unui soft oficial obligatoriu pentru calcularea mandatelor.  În multe biroul electorale, calculele au fost făcute din pix. Un astfel de caz a fost înregistrat într-o comună din județul Constanța.

Pentru această situație, principalii vinovați sunt Autoritatea Electorală Permanentă, Biroul Electoral Central și Parlamentul, însă nimeni nu va fi tras la răspundere și nu va plăti pentru deturnarea voinței electoratului, potrivit lui  Cristian Petraru, fost director în AEP și expert în organizarea alegerilor.

Mai exact, este vorba despre lipsa unui soft special pentru distribuirea mandatelor, precum cel folosit în ultimii 20 de ani. De această dată s-a folosit un soft privat, pentru care multe partide nici nu și-au dat acceptul în vederea utilizării în cadrul acestui scrutin. Acest program pare-se că nu a fost obligatoriu în fiecare birou electoral de circumscripție, iar unde acesta a lipsit, calculele s-au făcut din pix. Ne referim la stabilirea numărului de mandate pentru fiecare partid, în funcție de numărul de voturi obținute.

Algoritmul de atribuire a mandatelor în funcție de voturi este unul complicat, iar faptul că AEP, cu intenție sau din neștiință, nu a mai permis, ca altădată, ca distribuirea voturilor să se facă printr-un soft oficial, a condus la erori inevitabile, Parlamentul fiind cel care a parafat legal decizia AEP.

Potrivit raportului de monitorizare a alegerilor locale, au fost identificate 17 circumscripții în care aceste mandate de consilieri au fost atribuite greșit, iar printre acestea se numără și comuna constănțeană Lumina.

Contactat de Focus Press, consilierul local Ioan Roman (fostul primar al comunei în mandatul 2016-2020) ne-a precizat că nu știe nimic despre așa ceva.

Chiar nu știu să fi fost vreo eroare. Consilierii sunt exact cei care au fost propuși de prima dată, nu cred să se fi greșit nici la calculalrea mandatelor. O să mă interesez și o să vă comunic”, ne-a declarat Ioan Roman.

Aceasta este lista localităților unde distribuirea mandatelor s-a făcut în mod defectuos:

Comuna Brănești, Jud. Gorj
Comuna Florești-Stoenești, Jud. Giurgiu
Comuna Crângu, Jud. Teleorman
Comuna Costești, Jud. Vâlcea
Comuna Butea, Jud. Iași
Comuna Nistorești, Jud. Vrancea
Comuna Știuca, Jud. Timiș
Comuna Priseaca, Jud. Olt
Comuna Odobești, Jud. Dâmbovița
Comuna Bujoru, Jud. Teleorman
Comuna Budești, Jud. Călărași
Comuna Lumina, jud. Constanța
Comuna Andreșești, Jud. Ialomița
Comuna Alexeni, Jud. Ialomița
Comuna Vața de Jos, Jud. Hunedoara
Comuna Buceș, Jud. Hunedoara
Orașul Borsec, Jud. Harghita

Daniel ALBU

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.