Clase înghesuite la Năvodari: prea mulţi elevi, nicio soluţie. ISJ: “Este respectată legea”

1
1232
Imagine cu rol ilustrativ

Legea educaţiei naţionale continuă să creeze nemulţumiri şi confuzii. Numărul maxim de elevi de la clasă este şi în 2022 o dilemă, reclamată zilele trecute şi de o şcoală din Năvodari. Însă aceasta este o problemă generalizată, şi nu doar a unităţii de învăţământ din nordul litoralului românesc, după cum susţin profesorii şi părinţii.

Sesizarea Şcolii “Tudor Arghezi” din Năvodari, cu privire la numărul prea mare de elevi de la clasa a III-a, a ajuns şi în atenţia Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, situaţie confirmtă şi de inspectorul general şcolar Sorin Mihai. Însă, a precizat acesta pentru Focus Press, lucrurile vor rămâne neschimbate pentru că… aşa e legea!

“Limita de elevi într-o clasă este de 25, iar la şcoală sunt doar două clase de a III-a, cu câte 29 de elevi. Sunt clase suprapopulate şi este posibil să vină şi alţi elevi, iar Inspectoratul Şcolar nu vrea să aprobe deschiderea a încă unei clase, deşi legea spune că maxim la clasă trebuie să fie 22 de elevi”, au transmis, pe de o parte, profesorii şi părinţii elevilor de la Şcoala “Tudor Arghezi”.

“Legea stabileşte numărul de 22 de elevi la învăţământul primar pentru clasele nou înfiinţate. Adică la clasa I. La fel, legea face referire la maxim 26 de elevi la clasa a V-a, a VIII-a. În cazul claselor de a III-a, adică nişte clase deja înfiinţate, nu putem modifica. În cazul de la Năvodari este respectată legea. Dumnealor (cei de la şcoala din Năvodari – n.r.) fac referire la o situaţie ipotetică privind nişte transferuri, care de fapt nu se vor realiza”, a precizat, de cealaltă parte, inspectorul general şcolar Sorin Mihai.

Legea pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 adoptată în 2020 prevede următoarele efective de elevi la clase:

– învăţământul primar: clasa cuprinde în medie 17 elevi, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 22;

– învăţământul gimnazial: clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 26;

 –  învăţămantul de artă: clasa cuprinde în medie 14 elevi, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 25 şi pot fi constituite din maximum 4 grupe. Grupa cuprinde în medie 6 elevi, dar nu mai puţin de 4 şi nu mai mult de 10;

–  învăţământul liceal şi profesional: clasa cuprinde în medie 24 de elevi, dar nu mai puţin de 15 şi nu mai mult de 30.

Alexandra CUCU

1 COMENTARIU

  1. Legea prevede…. dar cine sa respecte !? Navodariul s-a mărit dar in 30 de ani nu s-au construit Grădinițe si scoli. Înghesuie câte 30- 35 de copii intr-o clasa! Rușine Isj Constanta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.