Comercianții din Mamaia au cerut anularea HG-ului vechi de 20 de ani, care nu le dă voie să vândă salamuri în stațiune

0
1103

Conflictele dintre comercianții care își desfășoară activitatea în stațiunea Mamaia și autoritățile centrale, începute în primăvară, continuă cu noi acțiuni în instanță. Un grup de comercianți au cerut anularea unei hotărâri de guvern care le cam pune ”bețe în roate”, deși, spun ei, este un normativ vechi care nu mai are aplicabilitate în acest moment, mai ales în Mamaia unde, între timp, au avut loc mai multe schimbări majore.

La Curtea de Apel Constanța a fost înregistrat, luni, 13 septembrie a.c., pe secția ”contencios administrativ și fiscal”, dosarul 418/36/2021, având ca obiect: ”anulare act administrativ”. În acest dosar, mai multe firme, respectiv ARISTOTELUS TREND REZIDENCE SRL, PINOS TRADE 2001 SRL, DIMES MARKET SRL, TONIMAR LITORAL SRL și XELAR DEVELOP SRL au cerut anularea unui act administrativ emis de Guvernul României, care apare ca pârât, fiind vorba despre Hotărârea de Guvern nr.  559/2001 privind unele măsuri de comercializare a produselor alimentare şi nealimentare în staţiunile turistice.

Așa cum am mai scris și în alte articole similare, în primăvara anului trecut, autoritățile locale au invocat acest HG vechi de 20 de ani pentru a interzice comercializarea de produse alimentare în stațiunea Mamaia. Mai exact, trebuiau favorizate restaurantele, terasele și alte unități similare, fără ca turiștii să-și mai poată cumpăra produse alimentare din magazinele din stațiune.

Acest demers a produs valuri de indignare atât în rândul comercianților, dar și al turiștilor și al locuitorilor din stațiune, pentru că, așa cum se știe, Mamaia nu mai este doar ”stațiune” din 2007, când a început construirea blocurilor de locuințe. Altfel spus, cei care locuiesc în Mamaia și nu vin doar ocazional, trebuie să aibă de unde face piața, indiferent că își cumpără salam, paste făinoase sau bere la pet.

Revenind la dosarul în cauză, acesta a fost înregistrat luni și urmează a se stabili primul termen de judecată. Subliniem faptul că, de această dată s-a cerut anularea HG-ului respectiv, spre deosebire de primul dosar înregistrat în primăvară, când s-a cerut suspendarea aceluiași act administrativ, acțiune respinsă de judecători.

Reamintim că primarul Constanței, Vergil Chițac, a anunțat, la începutul anului, că nu va mai permite comercializarea produselor alimentare, în magazine, în stațiunea Mamaia, toată lumea fiind nevoită, în această situație, să mănânce la restaurante.

Dar, așa cum se știe din anii anteriori, dar și în urma controalelor din acest sezon estival care abia s-a încheiat, sunt prea puține restaurante în zonă care prezintă un oarecare grad de încredere în ceea ce privește condițiile sanitare. Amintim aici, cu titlu de exemplu, cazul restaurantului ”La Pește”, unde, în urma unui control din urmă cu circa o lună, au fost găsite preparate vechi de câțiva ani, sarmale congelate de mai bine de un an, pește și derivate din pește alterate și urât mirositoare, iar condițiile de preparare și de depozitare erau de nedescris, după cum au relatat oficialii din ANPC.

 În aceste condiții, multă lume chiar refuză să servească masa în restaurante și preferă să-și cumpere salam, cașcaval și ouă de la magazinele din zonă, măcar acestea arată mai bine și inspiră mai multă încredere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.