Concediată nelegal, la revenirea din concediul de creşterea copilului: și-a dat în judecată angajatorul și are de primit despăgubiri

0
16922
Curtea de Apel Constanța și Tribunalul Constanța. FOTO Cătălin SCHIPOR

O fostă angajată a Fundației Baylor – Marea Neagră din Constanța, care a reclamat faptul că a fost concediată în mod abuziv, la revenirea din concediul pentru creșterea copilului, a câștigat procesul, definitiv, intentat angajatorului. Acesta trebuie să-i plătească toate sumele de bani pe care trebuia să le primească, plus dobânzile aferente.

Așa cum am arătat într-un articol anterior, denumit: ”Angajată a Baylor Marea Neagră, concediată la revenirea din concediul de creștere a copilului. Instanța i-a dat dreptate, plus despăgubiri”, Georgiana Radu a fost angajată a acestei fundații pe postul de statistician medical, în baza unui contract individual de muncă din 2014, iar printre atribuțiile sale, oficiale și neoficiale, se număra și concilierea persoanelor care veneau să se testeze pentru boli precum hepatită sau SIDA, ea fiind și cea care le dădea rezultatele.

După revenirea la serviciu, după concediul pentru creștereea copilului, i-a fost desfăcut contractul de muncă, în mod nejustificat, după cum susține reclamanta.

”După epuizarea concediului medical post-natal am intrat în concediu de creștere și îngrijire copil în vârstă de până la 2 ani, începând cu dată de 10.01.2018. Anterior împlinirii vârstei de 2 ani de către copil, și pentru a beneficia de plata suplimentului de inserție până la împlinirea vârstei de 3 ani, la data de 02.09.2019 am revenit în activitate. În aceiași zi angajatorul a dispus concedierea mea. Prin prezenta acțiune am solicitat anularea deciziei prin care s-a dispus concedierea pentru motive care nu țin de persoană mea, pe motiv că anterior concedierii nu am beneficiat de termenul de preaviz. (…) Menționez că, după ce am revenit la locul de muncă, mi s-a solicitat să dau o declarație că renunț la termenul de preaviz și astfel să solicit comunicarea deciziei de concediere înainte de această perioadă, având in vedere că până la dată revenirii definitive in activitate beneficiam de indemnizația pentru creștere și îngrijire copil in vârstă de până la 2 ani, cunoscând că am solicitat reluarea activității cu 60 de zile mai devreme toocmai pentru a beneficia de suplimentul de inserție”, susține reclamanta, potrivit plângerii depusă la dosar. 

Așa cum am arătat și în articolul trecut, Tribunalul Constanța – instanța de fond – i-a dat câștig de cauză, în februarie, când a admis acțiunea și a constatat nulitatea absolută a deciziei de desfacere a contractului de muncă. Mai mult decât atât, Tribunalul a decis și obligarea angajatorului la plata către reclamantă a sumei de 9.100 lei, cu titlu de despăgubire echivalentă cu contravaloarea stimulentului de inserţie aferent perioadei 02.09.2019-03.11.2020, la care se adaugă dobânda legală penalizatoare, sume care se actualizează cu indicele de inflaţie.

Sentința Tribunalului a fost atacată la Curtea de Apel Constanța, care a menținut, marți, 30 martie, decizia Tribunalului, iar de această dată hotărârea este definitivă.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.