Conducerea Gărzii de Mediu, la discuţii cu autorităţile locale şi cu cei care reclamă groapa de gunoi de la Costineşti

0
497
sursa foto: https://blog.iridex.ro

În cursul zilei de vineri, 12 februarie a.c., comisarii din cadrul Gărzii de Mediu Constanța au întreprins o vizită în comuna Costinești, pentru a sta de vorbă cu autoritățile locale despre groapa de gunoi reclamată de cetăţeni că reprezintă un disconfort în orice perioadă a anului, mirosurile provenite de la aceasta fiind de nesuportat.

Groapa de gunoi aparţine societății Iridex Group Salubrizare şi a fost înființată în imediata vecinătate a localității.

Contactat de Focus Press, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Constanța, Steluța Popescu, a declarat faptul că discuția a fost foarte productivă, iar unii dintre reclamanții prezenți au înțeles că acea groapă nu poate fi închisă decât în condițiile legii.

”Ne-am întâlnit cu domnul primar, viceprimar au venit și câțiva petenți, câțiva dintre cei care reclamă foarte des. A fost o discuție bună, în sensul că, le-am explicat și noi cum stau lucrurile din punct de vedere legislativ al autorității pe care o dețin și ei reclamă nu punctul, de exemplu ”că astăzi miroase, sau a mirosit sau o să miroasă permanent”. Cert este că ei se gândesc că vine vara și este stațiune turistică și va mirosi și vor pierde turiști și cam la asta se gândesc cei ce reclamă. Noi le-am explicat că trebuie să constatăm noi, pentru că de aceea suntem agenți constatatori, în ziua de, la ora că s-a resimțit mirosul. Vom discuta acum la Agenția pentru Protecția Mediului, la laborator să se efectueze determinări în zonă și să vedem cum stăm și pe partea aceasta. La Costinești există deja un senzor, care indică foarte bine dar sunt niște parametri care nu ar da disconfort de la groapa de gunoi. Important este că reclamanții au înțeles că deși sunt, spre exemplu, zece sesizări de ce Garda de Mediu nu îi sancționează și nu închidem groapa de gunoi. Le-am explicat că indiferent de câte sesizări sunt tot noi trebuie să ne prezentăm la fața locului pentru a stabili acest lucru. Vom urma pașii legali și vom avea o colaborare strânsă cu autoritatea locală de acolo pentru ca această problemă să fie rezolvată cât mai curând”, a declarat comisarul șef al Gărzii de Mediu Constanța, Steluța Popescu.

Totodată, în cadrul unui interviu acordat Focus Press, comisarul șef al Gărzii de Mediu Constanța, Steluța Popescu a spus că cea mai mare problemă la ora actuală a județului Constanța pe tema poluării este la Costinești, respectiv la groapa de gunoi din vecinătatea unității administrativ teritoriale.

Precizăm că vis-a-vis de această problemă, la inițiativa consilierului local PSD, Adrian Condari, a fost votat în unanimitate un amendament ce prevede realizarea unui referendum pentru închiderea gropii de gunoi, subiect dezbătut și adus în atenția cititorilor de ziarul Focus Press în mai multe ediții.

Potrivit acestuia, odată cu relaxarea măsurilor în contextul pandemic se poate organiza acest referendum.

Loredana MIHAI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.