Conducerea Spitalului de Boli Infecțioase Constanța nu respectă decizia Consiliului Local, de transparentizare a cheltuirii banilor publici

0
464
Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. FOTO Cătălin SCHIPOR

Din 26 februarie a.c., Primăria Constanța și instituțiile publice aflate în subordinea Consiliului Local și toate plățile aferente acestora trebuie să fie publicate pe site-ul administrației locale, dar și pe cele ale instituțiilor subordonate. Conducerea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța nu respectă această decizie a Consiliului Local.

La sfârșitul lunii februarie a.c., Consiliul Local Constanța a adoptat un proiect de hotărâre privind procedura pentru „Creșterea transparenței cheltuirii banilor publici la nivelul Municipiului Constanța și a instituțiilor publice aflate în subordinea Consiliului Local“, inițiat de consilierii locali U.S.R. Dumitru Caragheorghe, Mihai Ochiuleț și Florin Cocargeanu.

Astfel, aleșii locali au aprobat ca toate contractele încheiate cu terții, indiferent de tipul lor, obiectul, valoarea sau modul de atribuire, precum și actele adiționale, ale Primăriei Constanța și ale instituțiilor publice subordonate Consiliului Local să fie scanate și publicate pe site-ul administrației locale, dar și ale respectivelor instituții. De asemenea, trebuie postat și un raport lunar cu situația lunară a plăților aferente tuturor acestor contracte, pe toate aceste pagini web. Trebuie publicate și toate contractele aflate în derulare ale Primăriei și ale instituțiilor subordonate, în termen de două luni de la intrarea în vigoare a respectivei hotărâri, adică din data de 26.02.2021.

Nerespectarea termenelor și a prevederilor hotărârii Consiliului Local constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit legislației în vigoare. În acest caz, primarul Vergil Chițac trebuie să aplice măsurile de sancționare, în forma și procedura prevăzută de lege, și va informa Consiliul Local Constanța cu privire la sancțiunile aplicate.

Cu toate acestea, pe site-ul Primăriei Constanța, dar și pe site-ul propriu, aceste informații nu sunt prezentate de către Spitalul Clinic de Boli Infecțioase. Nici contractele, nici plățile. Există doar un raport lunar de execuție bugetară, cu veniturile și cheltuielile realizate, dar acestea nu sunt prezentate pentru fiecare contract în parte, așa cum prevede hotărârea Consiliului Local. Iar contractele nu există.

Contactat telefonic, viceprimarul U.S.R. al municipiului Constanța, Florin Cocargeanu, unul dintre inițiatorii acestui proiect de hotărâre, a declarat că va transmite o adresă conducerii Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, pentru a sesiza nerespectarea deciziei Consiliului Local.

„Am verificat sesizarea dumneavoastră, înțeleg că doamna director a spitalului a transmis, după ce i s-a adus la cunoștință hotărârea Consiliului Local, că instituția are multe achiziții de valoare mică în fiecare zi. Voi transmite o adresă pentru a atrage atenția și pentru a solicita respectarea deciziei consilierilor locali“, ne-a declarat Florin Cocargeanu.

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.