Consilierii locali votează introducerea taxei de oraș, în Constanța și Mamaia

2
1816
Turiști în stațiunea Mamaia. FOTO Cătălin SCHIPOR

Există mai multe oraşe europene unde se plăteşte „city tax“ – taxa de oraş. Sunt bani pe care turiștii trebuie să îi plătească, sume care ajung în bugetele locale. În Constanța și Mamaia, această taxă a fost scoasă de câțiva ani, însă acum va fi introdusă, din nou. Consilierii locali se întrunesc în ședință în data de 26 mai, iar pe ordinea de zi se află 36 de proiecte de hotărâre, printre care și cel pentru modificarea și completarea HCL nr. 614/2022, privind stabilirea impozitelor și taxelor la nivelul municipiului Constanța în anul 2023.

Mai exact, se va vota completarea Cap. 5 – Taxa de dezvoltare și promovare a turismului.

Taxa de 1% se va aplica valorii totale a cazării/tarifului de cazare, exclusiv TVA. Aceasta va fi datorată de către turist/persoana care se cazează, corespunzător perioadei de şedere în structura de cazare turistică din municipiul Constanţa, inclusiv din staţiunea Mamaia.

Operatorul economic, indiferent de forma de organizare, care administrează complexuri hoteliere sau structuri de primire turistice cu funcţiune de cazare, după caz, clasificate de autoritatea centrală cu competenţe în domeniul turismului, are obligaţia de a calcula, reţine şi vărsa taxa la bugetul local, până la data de 10 inclusiv a lunii în curs, pentru luna precedentă în care a obţinut venituri din prestarea serviciului de cazare turistică, dată până la care are şi obligaţia depunerii declaraţiei de impunere.

Complexul hotelier este definit ca „structura de primire turistică cu funcţiuni de cazare care cuprinde în perimetrul ei una sau mai multe structuri de primire turistice cu funcţiuni de alimentaţie publică, precum şi structuri de primire turistice cu funcţiuni de agrement turistic, toate aflate în administrarea aceluiaşi operator economic“.

Precizăm că taxa de oraș este instituită, de foarte mulți ani, în multe țări din Europa și se practică și în România. De asemenea, începând cu 1 mai 2021, turiştii care merg în Mangalia şi în staţiunile arondate – Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun și Olimp – plătesc o taxă de 5 lei pe zi de persoană. Taxa a fost adoptată printr-o hotărâre a Consiliului Local Mangalia și a fost instituită în vederea promovării turistice a municipiului şi a staţiunilor sale, reprezentând venit cu destinaţie specială la bugetul local.

Mihaela GIUGLEA

2 COMENTARII

  1. Bai dobitocilor nu va mai saturati de bani ? Nu mai are prostul sef ce sa cheltuie pe proiectele lui de tot rahatul ? De cand sunteti voi la primarie am imbatrinit cu 50 de ani ,neati mancat sufletul cu hotaririle voastre idioate .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.