Constanţa se apropie de incidenţa de 3 la mia de locuitori. Dacă se depăşeşte această cifră, se închid iar cafenelele, restaurantele și cinematografele

0
2008
Restaurant. FOTO Alexandra VASILE
Foto cu rol sugestiv

Rata de infectare cu virusul Sars-Cov-2 se apropie alarmant de cifra 3 în municipiul Constanța, ceea ce înseamnă că noi vor fi aplicate noi măsuri în contextul pandemic, respectiv închiderea cafenelelor, restaurantelor, teatrelor iar evenimentele private interzise.

Conform ultimelor zile rata de infectare pe municipiul Constanța a crescut, iar joi, 4 martie a.c., rata de infectare pe municipiul Constanța este de 2,89 la mia de locuitori, adică 900 de persoane infectate în acest moment.

Miercuri, 3 martie a.c., cifra raportată a fost de 2,71 la mia de locuitori, marți, 2 martie a.c., 2.61, iar luni, 1 martie a.c., cifra înregistrată a fost de 2.38.

Contactat de Focus Press, prefectul județului Constanța, Silviu Coșa a declarat, vis-a-vis de această creștere accelerată din ultimele două zile:

”La incidența peste 3 la mia de locuitori, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență este obligat să se întrunească, să constate în termen de 48 de ore depășirea acestuia prag de 3 la mie și automat intră în vigoare setul de măsuri specifice acestui prag. Dar să nu confundăm cu carantina.”

Ceea ce îl îngrijorează pe prefectul Silviu Coșa este gradul de ocupare din spitalele suport COVID din județul Constanța, asta după ce săptămâna trecută declarat tot pentru Focus Press că se discută despre o reorganizare a Planului Alb în unitățile sanitare pentru că, incidența părea că merge întru-un trend ascendent.

Chiar ți managerul Spitalului Mangalia, Alina Dan a declarat că într-adevăr se discută ca în luna martie să aibă loc o reorganizare: ”Se lucrează la un plan de revenire la activitatea inițială înainte de pandemia de coronavirus”, însă aceste planuri au fost date peste cap de creșterea numărului de infectări din ultimele zile.

”Ce este într-adevăr îngrijorător pe lângă această creștere a incidenței și a numărului de noi cazuri este faptul că, gradul de ocupare a spitalelor de la 27% cât era săptămâna trecută a sărit de 40%, iar noi dacă analizam la un moment dat posibilitatea ca la Spitalul Mangalia să trateze pacienți și cu alte patologii, prin modificarea Planului Alb, acest aspect a căzut, astfel încât să fim pregătiți pentru ce va fi să vină, deși sper ca incidența să scadă”, a mai declarat prefectul Silviu Coșa.

Precizăm că județul Constanța se află în scenariul galben având în vedere că rata de infectare a depășit cifra 1,5 la mia de locuitori.

Totodată acesta a transmis și un mesaj: ”Singurul mesaj și singura rugăminte ar fi să ne aducem aminte cum a fost la finalul anului trecut noiembrie și decembrie și să încercăm să nu repetăm pentru că măsurile le știm cu toții, portul măștii, distanțarea fizică, etc.”

Reamintim că în România se află în vigoare starea de alertă, prelungirea acesteia, concret, prin Hotărârea nr. 35/ 2021 din data de 12 februarie.

Principalele măsuri din starea de alertă:

  • Purtarea măștii va obligatorie în zonele aglomerate, acolo unde incidența (rata de infectare la mia de locuitori, calculată la 14 zile) este sub 3 la mie
  • În zonele în care incidența depășește 3 la mie purtarea măștii este obligatorie în toate spațiile deschise
  • În privința teatrelor, cinematografelor și a restaurantelor, când incidența este sub 1,5 la mie vor funcționa la capacitate de 50%, iar între 1,5 la mie și 3 la mie, vor funcționa la 30% și până la ora 23:00. Peste 3 la mie activitatea va fi sistată.
  • Evenimentele private – nunți, botezuri, aniversări, mese festive – în spațiile închise și deschise sunt interzise pe plan național până se va ajunge la o reducere a cazurilor.
  • În ceea ce priveşte campania electorală – evenimentele sunt permise în spaţii interioare cu participarea a maximum 20 de persoane, iar în exterior numărul participanţilor se reduce la cel mult 50 de persoane.
  • Tot personalul care lucrează în centrele pentru persoane în vârstă, persoane cu dizabilităţi se va testa o dată pe sătpămână prin grija DSP.

Citește și:

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.