Teodor Marius Fătu a fost condamnat prin sentinţa penală din 23.12.2019, a Judecătoriei Constanța, rămasă definitivă pe 17.06.2020, la Curtea de Apel Constanța, la o pedeapsă rezultantă de 2 ani și 32 de luni închisoare, cu executare, pentru săvârşirea infracţiunilor de deţinere de instrumente în vederea falsificării de valori, tentativă la infracţiunea de falsificare de monedă, tentativă la infracţiunea de falsificare de valori străine, complicitate la infracţiunea de înşelăciune comisă în mod continuat, fals material în înscrisuri oficiale comisă în mod continuat, fals în înscrisuri sub semnătură privată comisă în mod continuat. Însă, de atunci, a depus mai multe cereri de revizuire, ultima fiindu-i respinsă pe 26.04.2023, la Curtea de Apel Constanța.
Anchetatorii au reţinut în sarcina inculpatului faptul că a efectuat mai multe încercări de falsificare, prin tipărire pe suport de plastic, a unor elemente de siguranţă a unor bancnote autohtone din cupiura de 10 şi 100 de lei, (fir de siguranță, fereastră transparentă), a studiat modul şi etapele de tipărire necesare producerii de bancnote autohtone, fiind descoperite la percheziţia domiciliară, efectuată în data de 15.02.2012, fragmente din bancnota de 1 leu, ale căror straturi de vopsea fuseseră şterse.
Totodată, au fost identificate şi diferite „extrase“ de pe Internet, ce prezentau elementele de siguranţă ale bancnotelor autohtone şi modul de tipărire.
În urma verificării rezultatelor percheziţiei informatice efectuate asupra mediilor de stocare ridicate de la domiciliul inculpatului, au fost identificate încercări de editare de bancnote cu ajutorul unui program, precum şi a elementelor de siguranţă pentru bancnotele din cupiura de 10, 50, 100, 200 și 500 de lei (în diferite etape).
Tot în acea perioadă inculpatul, cu intenţie, ar fi încercat şi s-a pregătit cu diferite materiale în vederea falsificării de bancnote din cupiura de 50 de euro.
De asemenea, Fătu a fost acuzat că, în cursul lunilor august – septembrie 2011, a racolat în diferite moduri mai multe persoane, cărora le-a falsificat diferite documente, în scopul obţinerii de credite bancare.
Marius Fătu a depus, ulterior, mai multe cereri de revizuire a dosarului, însă acestea i-au fost respinse.
„Respinge cererea formulată de către contestatorul-condamnat Fătu Teodor Marius, de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.453 alin.1 lit.f din Codul de procedură penală. Cu drept de recurs în termen de 48 de ore de la pronunţare. În baza art. 421 pct.1 lit.b C.pr.pen., raportat la art.459 alin.7 C.pr.pen., respinge, ca nefondat, apelul declarat de revizuentul Fătu Teodor Marius împotriva Sentinţei penale nr. 1244/06.10.2022, pronunţată de Judecătoria Constanţa în Dosarul penal nr. 19580/212/2022. În baza art. 275 alin. 2 Cod procedură penală, obligă apelantul revizuent Fătu Teodor la plata sumei de 300 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 272 alin. 1 şi 2 Cod procedură penală, suma de 680 de lei, reprezentând onorariul apărătorului desemnat din oficiu – avocat Florescu Corneliu, se avansează din fondurile Ministerului Justiţiei în favoarea Baroului Constanţa. Definitivă“, potrivit minutei judecătorești a Curții de Apel Constanța, din data de 26.04.2023.
Liliana BELCIUG