Se judecă apelul în dosarul în care un fost președinte al unei asociații de crescători de animale a fost condamnat pentru corupție

0
159
Agricultură. FOTO Cătălin SCHIPOR

Valeriu Gîndac, la data faptei președinte al unei asociații de crescători de animale, a fost condamnat, în 2018, la 2 ani de închisoare, pentru infracțiuni de corupție, iar pe 23.02.2023, la 3 ani și 6 luni de închisoare. Cum decizia din ultimul dosar nu a fost definitivă, în cauză a fost înregistrat apelul, care se va judeca pe 7.12.2023, la Curtea de Apel Constanța.

Prima data, Valeriu Gîndac a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, la data de 15 mai 2013, inculpatul a formulat cererea unică de plată pe suprafață la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Tulcea, la care a anexat un document – „Declarația – Anexa 13“ – în cuprinsul căruia se aflau semnăturile executate în fals ale membrilor asociației pe care o conducea.

Acest document conținea mențiuni nereale, în sensul că aceste persoane și-au dat acordul ca inculpatul Gîndac Valeriu să depună la APIA cererea unică de plată pe suprafață în campania 2013, în numele membrilor asociației, că membrii acesteia nu vor depune cereri de plată în nume propriu, pentru suprafețele pentru care a aplicat asociația, și că își asumă responsabilitatea asupra cerințelor care condiționează acordarea sprijinului solicitat prin cererea unică de plată pe suprafață. Prin acest demers, asociația respectivă a obținut suma de 199.143,03 lei din bugetul Uniunii Europene, reprezentând sprijin financiar în cuantum de 140.701,41 lei, în cadrul Schemei de Plată Unică pe Suprafață (SAPS), respectiv sprijin financiar de 58.441,62 lei cu titlu de plăți compensatorii pentru zonă defavorizată de condiții naturale specifice.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă cu suma de 199.143,03 lei, reprezentând sprijinul financiar aferent campaniei 2013, sumă la care se adaugă dobânzile prevăzute de legislația în vigoare. În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui teren ce aparține inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea, iar în 2018 Gîndac a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare.

Apoi, în decembrie 2019, Valeriu Gîndac a fost trimis în judecată, din nou, pentru infracțiuni de corupție. Pe 23.02.2023, a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare, dar decizia nu este definitivă, urmând a se judeca apelul.

Liliana BELCIUG

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.