Constănțeni, mare atenție la campaniile de Black Friday. La ce trebuie să fiți atenți

0
263

Campaniile de Black Friday se apropie, iar românii vor lua din nou cu asalt magazinele online pentru a nu rata marile reduceri din acea perioadă. Cu toate acestea, mulți se păcălesc și de fapt nu beneficiază de nici un fel de reducere, asta și pentru că nu sunt atenți la detalii.

De-a lungul timpului mai mulți constănțeni s-au plâns de faptul că marile campanii cu reduceri sunt de fapt niște fake-uri și au făcut nenumărate reclamații la Protecția Consumatorului În acest sens, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor recomandă verificarea preţurilor prin consultarea site-urilor care afişează preţuri comparative pentru acelaşi produs. Pentru a beneficia de reduceri fără să le fie afectate interesele economice, consumatorii trebuie să se informeze cât mai complet asupra produselor pe care intenţionează să le achiziţioneze, să acorde maximă atenţie tuturor detaliilor, în perioada marilor reduceri de preţuri, cum este Black Friday.

Vânzările cu preţ redus, indiferent de tipul acestora (şoldare, lichidare, vânzări promoţionale) trebuie să respecte o serie de reguli de fixare şi publicitate a preţurilor. Astfel, orice comerciant care anunţă o reducere de preţ trebuie să o raporteze la preţul de referinţă practicat în acelaşi spaţiu de vânzare pentru produse identice. Preţul redus trebuie să fie inferior preţului de referinţă. Preţul de referinţă reprezintă cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de dată aplicării preţului redus.

Cumpărăturile din perioada Black Friday pot fi făcute în siguranţă dacă:

– Întocmiţi o lista cu produsele pe care doriţi să le achiziţionezi şi cu preţurile actuale ale acestora. Acest lucru va va ajută să evitaţi falsele reduceri de preţuri, de exemplu atunci când comercianţîi măresc preţul şi aplică procentul de reducere la preţul astfel majorat;

– Citiţi cu atenţie caracteristicile produsului;

– Verificaţi dacă produsul corespunde cu adevărat dorinţelor şi nevoilor dvs.;

– Verificaţi stocul existent (pentru comerţul on-line);

– Verificaţi preţul afişat pe site şi dacă acesta este integral (conţine sau nu TVA), dacă preţul include şi costul de livrare etc.

– În cazul în care comandăţi online, verificăţi, înainte de a trimite comandă, dacă preţul fiecărui produs din coşul de cumpărături este acelaşi cu preţul redus indicat atunci când aţi ales produsul.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor prin intermediul Centrului European al Consumatorilor România (ECC România) a realizat un ghid pentru consumatorii care vor să achiziţioneze produse în perioada marilor reduceri de preţuri de Black Friday.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.