Constănțenii ar putea plăti amenzi de circulație cu până la 50% mai mari din 2021

1
5971

Întrucât în ultima zi a acestui an expiră plafonarea punctului de amendă Amenzile rutiere ar putea crește cu 50% de la 1 ianuarie 2021. începând din 2017, autoritățile centrale au plafonat anual valoarea unui punct de amendă la 145 de lei, pentru a evita o creștere bruscă a amenzilor ca urmare a măririi treptate a salariului minim brut pe economie. În acest context sunt vizați și șoferii din Constanța, care nu de puține ori au fost amendați de polițiști pentru diferite încălcări ale legii.

Valoarea amenzilor rutiere este stabilită pe baza unui punct de amendă, care reprezintă 10% din valoarea salariului minim brut pe economie, potrivit legislației în vigoare. Actuala plafonare a punctul de amendă expiră la 31 decembrie 2020, iar în prezent șansele ca plafonarea să poată fi prelungită sunt relativ scăzute. Plafonarea punctului de amendă se poate face doar prin emiterea unei ordonanțe de urgență, însă actualul Guvern nu are posibilitatea legală de a emite astfel de documente, întrucât premierul actual este numit interimar.

Soluția este ca până în 31 decembrie să fie numit un nou Guvern în Parlament, iar acesta să adopte la timp noua ordonanță de urgență. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, valoarea unui punct de amendă va crește automat de la 1 ianuarie la 223 de lei, echivalentul a 10% din salarul minim brut actual de 2.230 de lei.

Mai exact, cea mai mică amendă rutieră va fi de 446 de lei, comparativ cu 290 de lei cât este în prezent. Amintim că punctul de amendă a mai fost de 223 de lei în primele 8 zile ale anului 2020, întrucât și atunci Guvernul a emis cu întârziere ordonanța de urgență pentru plafonare. Astfel, dacă și acum se va întâmpla la fel, șoferii trebuie să fie atenți și să respecte cu strictețe regulile de circulație, reguli care ar trebui respectate în mod normal tot timpul.

Mihaela GIUGLEA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.