Constănțenii NU vor blocuri lângă case. Mai multe persoane au trimis sesizări vizavi de un nou imobil în cartierul Compozitori

1
1660

Cartierul Compozitori a început să se dezvolte din anul 2006 odată cu ridicarea blocurilor “lui Mazăre” pe strada Baba Novac. Doar că în acest cartier este o brambureală totală, fiind construite case, blocuri de 3, 4, 5 și 10 nivele, iar aspectul urbanistic lasă de dorit. Înafară de aceste lucruri, mai sunt și străzile care încă nu au fost asfaltate de ani de zile. Cu toate acestea, în această zonă încă se ridică blocuri, deși constănțenii se opun.

Un constănțean are în plan să construiască un bloc de două etaje cu masandardă, pe strada Constantin Bobescu, care va cuprinde locuințe colective de mici dimensiuni. Suprafața terenului este de 250 mp, iar pe fiecare nivel vor fi câte două apartamente. Terenul este în proprietatea lui Vanghele Păsat. În acest sens, a fost elaborat un Plan Urbanistic de Detaliu, iar constănțenii au fost invitați să vină cu observații.

Pe parcursul derulărIi procesului de informare şi consultare publIcă au fost primite sesizări de la persoanele interesate care vizează reglementările propuse. Familia Jivoiu a trimis o sesizare prin care arată că prin reglementările propuse se încalcă acte normative ce țin de siguranța cetățeanului și siguranța în construcţii. Totodată, mai specifică că prin construirea blocurilor între case nu se vor putea asigura locurile de parcare în incintă și nici spatiile verzi necesare, cerute prin certificatul de urbanism. De asemenea, imobilul ce urmează a fi construit pe un lot de doar 250 metri va afecta în mod grav şi direct intimitatea, aerisirea şi însorirea vecinilor Iimitrofi. Noul bloc nu are dotări comune aşa cum au locuințele mari (parcări, curți interioare, zone depozitare, pubele, boxe depozitare, spații verzi, spații de trecere/odihnă), fapt ce va afecta calitatea aerului, a vieții şi sănătăţii riveranilor. În sesizare se mai arată că distanța foarte mică între imobile nu va asigura protecția şi siguranța la incendiu şi nici accesul autospecialelor pompierilor.

Concomitent au mai fost primite sesizări și de la constănțenii Bolcheş Mariana, Damian Nicolae-Alexandru și Bolchiş Iulian, proprietari ai apartamentelor din imobilul învecinat. Aceștia au avut mai multe obiecțiuni cu privire la propunerile PUD.

Construcția propusă prezintă o retragere de 0.6 metri fată de limita de proprietate pe latura din vest (lot 125, număr cadastral 228098), petenții solicitând respectarea unei retrageri de minim 3 metri de la Iimita laterală a parcelei, în latura de vest. Se solicită informații privind studiul de însorire. Noua constucție cu o înălţime de 12 metri, nu va permite însorirea fațadei cu ferestre ale camerelor de locuit, din imobilul învecinat, situat în strada Constantin Bobescu nr. 4B”, se arată în Raportul informării și consultării publicului publicat pe site-ul Primăriei Constanța.

Ce spune elaboratorul PUD

Proiectul propus respectă Planul Urbanistic de Detaliu – Compozitori terenul fiind încadrat în zona L1, printre utilizările admise fiind şi accea de locuințe colective mici, iar construcția propusă P+2E+M (12 metri) se încadrează în aceste condiții, în zonă existând deja construcții cu această funcțiune. Clădirea propusă se învecinează cu un bloc de locuințe colective, încadrându-se în funcțiunea admisă şi în caracterul zonei.

Proiectul PUD respectă siguranța rutieră şi circulația pietonală, inclusiv accesul autospecialelor în zonă, nefiind create dificultăți în desfăşurarea traficului în zonă, conform prevederilor Avizului Comisiei de circulație. Asigurarea parcajelelor autoturismelor se va realiza în incinta terenului proprietate, accesul în parcare făcându-se din strada Constantin Bobescu, conform Avizului Comisiei de circulație.

În privința calității aerului, a vieții şi sănătății riveranilor, se vor respecta reglementările în vigoare, în acest sens fiind obținut Avizul pentru Sănătatea Populației. Spațiile verzi se vor asigura în conformitate cu prevederile HC.3 nr. 152/2013 privind stabilirea suprafețelor de spații verzi aferente construcțiilor realizate pe teritoriul administrativ al județului Constanța. În acest sens suprafața de spații verzi la sol, pe amplasament=50 mp, reprezentând 20% din suprafața terenului.

Precizăm că prezentul PUD urmărește reglementarea din punct de vedere urbanistic a zonei supuse studiului, în vederea stabilirii condițiilor de realizare a unei construcții definitive cu funcțiunea de locuințe colective mici. Pentru acest imobil, Primăria Constanța a emis în 2019, un certificat de urbanism, prin care se înștiințează că regulamentul de construire va fi realizat în baza unui PUD care va stabili posibilitatile de construire pe lot, reglementările accesurilor și al retragerilor.

Principala arteră de circulație din zonă este strada Eliberării, în partea de sud-est și strada Dezdrobirii în partea de est a amplasamentului studiat. Accesul auto la amplasament se realizează din strada Eliberarii prin strada Constantin Bobescu.

Amintim că prin programul de investiții în infrastructura rutieră implementat de Primăria Municipiului Constanța în cartierul Compozitorilor, în ultimele luni au fost asfaltate străzile Clopoțeilor, Ion Voicu, Sabin Drăgoi, Nicolae Kirculescu, Ionel Perlea, Dimitrie Cuclin, Paul Constantinescu, Constantin Bobescu, Haricleea Darclée și aleile Iosif Sava, Muzicii, Ion Voicu și Madrigalului.

Mihaela GIUGLEA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.